- hirdetés -

Mozgalmas időszak áll a Harangos Néptáncegyüttes mögött, de ők legalább akkora lendülettel vágtak neki a 2024-es évnek is. Nemrég a VI. Viharsarki Táncháztalálkozó házigazdái lehettek. A Petőfi Művelődési Központban rendezett egész napos program nagy sikert aratott, de még számos gyakorlás, fellépés vagy éppen tábor vár az egyesületre.

A részletekről a Harangos Néptáncegyüttes vezetője, Móricz Bence számolt be, aki elmondta, hogy szeretnék az egyesület háttértárát, kellékeiket, viseleteiket tovább bővíteni, de még fontosabbnak tartják, hogy a pályázatokra szánt összegeket közösségi tevékenységekbe is fektessék. Ezért is próbáltak januárban szervezni egy kárpátaljai továbbképzést az Örökség Népművészeti Egyesülettel kapcsolatban. Ez egyelőre még nem valósult meg, de továbbra is főbb napirendi pontjaik között maradt. Szeretnék, ha még a mostani naptári évben megvalósulhatna.

Így sem maradnak hasonló program nélkül, március 23-án egy székelyföldi továbbképzés vár rájuk, valamint május 4-re is terveztek ilyen foglalkozást, akkor pedig felvidéki táncok terén. A képzések ugyan ezzel bezárulnak a tanévre vonatkozóan, de ehhez az időszakhoz számos fellépés, előadás köthető, amin szeretnének részt venni, legyen ez akár Orosházán, akár máshol. Ilyen szempontból is fontos mérföldkő volt az életükben a februárban megrendezett Táncháztalálkozó, melyre a jövővel kapcsolatban is bizakodva tekintenek és szívesen vállalnák ismét a házigazda szerepkört.

A fiataloknak is nagy szerepet szánnak 2024-ben (Fotó: Nagy Kristóf)

Az idei évben emellett egy hosszú évek után visszatérő újdonsággal is készülnek, igaz ez a pillanat még azért odébb van. A hagyományoknak megfelelően a néptáncosok is minden évben fellépnek a Petőfi Művelődési Központ Tánckoktél nevű rendezvényén, ezúttal azonban ők is szeretnének egy nagyobb szabású, egyéni évzáró bemutatót tartani barátaiknak, családtagjaiknak, érdeklődőiknek az intézményben majd a decemberi időszakban.

– Itt pedig a terveink szerint a már megszokott két csoport mellett azok az általános iskolások is színpadra léphetnének, akikkel órarendi keretek között vagy szakkörön belül foglalkoznak a kollégáim, Orbánné Kovács Ilona, Fenyvesi Zénó és Balázs Viola. Az evangélikus és református iskolás növendékek mellett az Uzsoki utcai óvodában vagy éppen Nagyszénáson is indult már foglalkozás, mindenkit szeretnénk elvinni majd erre az alkalomra, hogy a legnagyobb létszámmal álljon össze a csapat. Egyébként 2010 óta ez lenne az első ilyen, hogy külön zárnának évet a néptáncosok – sorolta Móricz Bence.

Külön évzáró műsort terveznek (Archív fotó: Horváth Bence)

Az együttes életében mindig fontos szerepet játszanak a nyári táborok, ebből Orosházán belül, Gellértegyházán kettőt is szerveznének: Július 8-12. között az óvodásokat és az elsősöket, míg július 15-19. között a kisiskolásokat várják a foglalkozásokra. Szervezés alatt van emellett a kilencedik alkalommal várható Körös-menti NépTáncTábor, ahol az eddigi két korosztály (kisgyerekek és ifjúsági-felnőtt korcsoport) mellé az amatőr felnőtt néptáncosokat is keresik, nemcsak vármegyei szinten, hanem a régió területén belülről. Ők pedig akár saját gyermekeiket is elhozhatnák, családi jellegűvé téve a programot.

– Népzenei képzést is tartanánk majd a nyári foglalkozások során, reméljük, hogy a tavaszi szünet előtt már az össze táborunkat tudjuk reklámozni egy kicsit. Kicsit visszaugorva az időben a Harangos Néptáncegyüttes nyert egy pályázatot is, melynek köszönhetően egy koncertsorozatot tudunk majd megvalósítani, amit általános iskoláknak, gyerekeknek, esetleg hátrányos helyzetben élőknek szeretnénk biztosítani, ami azt jelenti, hogy április 15-én a Petőfi Művelődési Központban várjuk a református, evangélikus és Vörösmarty iskolákból megszólított gyerekeket, ugyanezen a napon pedig Nagyszénáson és Nagymágocson is tartanánk hasonló programot, egy hétre rá pedig Pusztaföldváron – tette hozzá a csapatvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.