- hirdetés -

A választást Orosházán a Fidesz nyerte. De mit tervez a párt az újabb kétharmaddal? Miért volt alacsony a részvételi arány, és mi köze van az Orbán-Simicska vitának Molnár Béla munkahelyéhez. A Fidesz orosházi elnöke többek között ezekre is válaszolt.

Az október 12-i választás után 10 fideszes, 3 MSZP-s és 2 Jobbikos képviselő ül majd a városi testületben. A bejutott pártok helyi elnökeit kértük értékelésre és politikai véleménynyilvánításra, hiszen ők határozzák meg majd a város következő 5 évét. Íme a Molnár Bélával készített interjú. A Jobbikos Jámbor Nándorral készített interjú itt, míg az MSZP-s Fetser Jánossal felvett anyag itt olvasható.

A Fidesz csapatban gondolkodik

Abszolút többség a testületben: fideszes polgármester, kilenc egyéni képviselő. Bár a számok magukért beszélnek, de hogyan értékel?

– Büszke vagyok a lányokra és a fiúkra, a csapatra. Nagyon jó jelölti listával indultunk, öt új képviselőjelöltünk volt. Igyekeztünk szorgalmas, jó szakembereket kiválasztani, és végig azt az elvet vallottuk – amit egyébként a 12 éves elnökségem alatt is –, hogy nem egy emberre építjük fel a kampányt, hanem csapatként dolgozunk, ezért így, csapatként jelentünk meg.

Ezért van az, hogy nálunk nincsenek pótolhatatlan emberek, nincsenek megmondó embereink. Rászánjuk az időt az egyeztetésekre, figyelembe vesszük az egyéni elképzeléseket, meghozzuk a döntéseket és ezeket követően egységesen nyilatkozunk. Az más kérdés, hogy néha komoly viták vannak a színfalak mögött, de amikor megvan a közös álláspont, akkor mindenkitől az az elvárás, hogy azt képviselje.

A választás kapcsán: meglett a befektetett munkánk eredménye. Igen, a politikában is irdatlan munkát kell végezni, és nem túl könnyű dolog mondjuk végigházalni egy körzetet úgy, hogy az embert atrocitások érik. Mert érik. De ez is a része a munkának, és ezt minden képviselőjelöltünk megcsinálta.

Kimondható, hogy tarolt a Fidesz, de rettentően alacsony volt választási részvétel, kétharmada a választóknak otthon maradt. Így már azért árnyaltabb a kép.

– Egyrészt jó idő volt, az ingadozókat ez másfelé mozdítja, a teendőik felé. Meglepő volt, hogy amikor reggel 8 órakor jöttem a Fidesz irodába, tele volt autóval a város, fél 10-kor pedig kiürült, tehát láthatóan a jó időt kihasználva sokan programot szerveztek és nem érezték szükségét, hogy válasszanak. Másrészt két választást már nyert idén a Fidesz, tehát szerintem az ingadozók, vagy azok, akik nem látták ennek a tétjét, úgy gondolták, hogy ez egy lefutott meccs. Lehet, hogy a tények őket igazolják. Szerintem egyébként nagyobb arányú részvételnél is hasonló eredmény lett volna. Legfeljebb a belvárosi, paneles körzetekben lehetett volna szorosabb a a győzelem, ha magasabb a részvételi arány. És azért azt se felejtsük el, hogy ez a város működött az elmúlt években, nem is rosszul. És ez azt is eredményezte, hogy most nem volt megfeszített, nagy kampány. Sőt, ilyen gyenge kampány még soha nem volt.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

A Fidesz részéről?

– Senki részéről. Az MSZP, a Jobbik, a DK és mi sem tettük oda úgy magunkat, mint a korábbi kampányokban. Láthatóan nincs már akkora tétje a politikának helyben, itt jobban emberekre szavaznak, ami abból is látszik, hogy Burka László az üvegvárost simán meg tudta nyerni annak ellenére, hogy nekünk is jó jelöltünk volt ott.

A politikához és a közélethez kicsit is értő ember nagy téttel fogadott volna, hogy Burka behozza a körzetét. Gondoljuk, ezt önök is tudták.

– Elfogadott ember, régi képviselő. Soha nem rejtettük véka alá, hogy nem értjük, miért MSZP-s, hiszen inkább civil és mindig segítettünk is neki. Az ő programjaihoz adtuk a nevünket, a jelenlétünket, a fejlesztésekhez a forrást. Nem gondolom, hogy azért, mert egy körzetben szocialista egyéni képviselő lett, azt a körzetet hátrányba kellene hozni, sose csináltunk ilyet. És itt az eredménye, megőrizte státuszát. Sajnálom Tóth-Kása Sanyit, mert ő is rengeteget dolgozott ezen a körzeten, de két jó ember politikai párharcából az erősebb, rutinosabb került ki győztesen. Nekem amúgy az a legnagyobb elégtétel, hogy Horváth Józsi bácsi megverte az MSZP-s polgármesterjelöltet, Füvesi Sándort a saját körzetében. Ez elmond mindent.

A Fidesz szavazói elmentek ikszelni

Kicsit térjünk vissza a részvételi arányra. Mi nem fognánk csak a jó időre az alacsony részvételt. Érezhető az apátia, főleg az aktív korúaknál. Elfordulnak a politikától, országos és helyi szinten is. Orosházán 24,6 ezerből 8,4 ezren mentek el szavazni, ez nagyon kevés.

– Mi el tudtuk vinni a szavazóinkat. Láthatóan nem a Fidesz szimpatizánsok hiányoztak az urnák mellől, azért tudtunk ilyen eredményt elérni, korábban ennél mindig szorosabb eredmények születtek Orosházán. Gyanítom, nem segített a Falus Ferenc-féle videókampány, és szerintem Kunhalmi Ágnes videója sem. Az ellenfelek a saját híveiket csúfolják meg az ilyen kampányelemekkel. Utána visszaléptették Falust, ami nem volt rossz döntés, mert Bokros egész jó eredményt ért el a fővárosban, a 36% számomra egy kicsit meglepő volt. Amúgy ott is alacsony volt a részvétel. Én ebben a politikai pártok felelősségét érzem, mert a pártok feladata, hogy megszólítsák szavazóikat.

A saját magukét is?

– Elsősorban. Mi nem hergeltük az embereket. Kormányzó erő a Fidesz, most már másodjára kétharmaddal.

Sajnálom egyébként, hogy kevesen jöttek el, mert a demokrácia ünnepe a választás, de mindenkinek az az érdeke, hogy a sajátjait, a hozzá közelállókat szólítsa meg és ez a többi pártnak nem sikerült.

Ha az ellenfél nem fektet energiát a kampányba, csak negatív kampányelemekkel tud előjönni, valódi üzenetekkel nem, akkor nekünk nem érdekünk az, hogy felfelé toljuk a részvételt.

Más a város és más a falu – a választáson is

Orosházán meggyőző a Fidesz többség, de ha a környező településeket, akár a térséget nézzük, sok a független polgármester, nagy váltások voltak, több helyen leszerepeltek a Fidesz jelöltjei.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

– Azt látom, hogy a városokban a nagypolitika jobban érvényesül. A kisebb településeken a választás egyre inkább személyes üggyé kezd válni, sokkal inkább a családi, rokoni, baráti kapcsolatokon keresztül szerveződik az egész, nem pedig a politikán keresztül. Egész egyszerűen nincs olyan politikai nagyüzem, mint egy városban. És bizony a politikai pártok kistelepüléseken könnyen beleszaladhatnak egész komoly vereségekbe. Mi is beleszaladtunk. Ez azt jelenti, hogy a kistelepülésen élőkhöz másmilyen módon kell közelíteni. Valamit nem jól csináltunk, azok, akik nyertek, viszont igen. Én is kistelepülésről származom, pontosan tudom, hogy falun egy népszerűbb ember széles ismeretségi körrel rendelkezik. Ha eléri, hogy az ismerősök támogassák, akkor garantáltan képviselő lesz, teljesen mindegy, hogy melyik párthoz tartozik.

Orosházán van-e már valami stratégia? Főként, hogy a feladatfinanszírozás, a pályázati rendszer, mindaz, amitől egy város működik átalakult, illetve átalakulóban van, sok a kérdőjel. Van-e valami, amiben biztosak a városvezetési terveket illetően?

– Szerintem elég erős csapatunk van. Dancsó József az Államkincstár elnöke, de Fidesz-tag maradt, vele rendszeresen tudunk egyeztetni gazdasági kérdésekben. Jóval hamarabb jut információhoz és számomra is abszolút elfogadott személy, aki a pénzügyek szakértője. Most emberhiányunk alakul majd ki, hiszen Zalai Misit nagy valószínűséggel megválasztják a megyei közgyűlés élére, ott fog dolgozni. Ezért is hoztunk be új embereket. A Fidesz háttértestületeiben, az elnökségben, illetve a különböző belső bizottságainkban kicsivel nagyobb munka hárul majd ránk, a hátországra, ott próbáljuk meg összerakni ezeket a dolgokat. A finanszírozás valóban átalakul. Az a belügyi vonalhoz tartozik, én belügyes alkalmazott voltam néhány évig, ismerem a struktúrát, az abban dolgozókat, tehát pontosan tudjuk, hogy mi mit követ.

Dávid Zolit régóta ismerem. Joviális, jó fej ember, és határozott elképzelésekkel rendelkező normális vezető. Semmivel nem tartom gyengébb vezetőnek, mint az előző polgármestereket, és szerintem Zoli sokáig polgármester lesz Orosházán.

Ráadásul hihetetlenül szereti az embereket, mindenkihez nyílt és jó szívvel közelít, azt gondolom, hogy népszerű vezető lesz Orosházán.

Jó fej, nyitott, jószívű. Ezek egy polgármester legfőbb erényei?

– Akár ezek is. Amúgy, ha Orosháza olyan, amilyennek én gondolom, akkor ezek a tulajdonságok hatványozottan előnyösek is. A köztiszteletet ki lehet vívni, de nagyon gyorsan el is lehet veszíteni akár saját hibából, akár mások negatív kampánya miatt. Noha a közéletet ilyen MSZP-s Orosházi Párbeszéd című kiadványokkal szokták mérgezni a kampány idején, de a legtöbb ember azért normálisan gondolkodik a világról. Számomra meglepő módon a Jobbik szinte egyáltalán nem kampányolt, amit mégis, az csak negatív volt, és ezt láthatóan nem szeretik az orosháziak.

Dávid Zoltán oda tud majd csapni keményen az asztalra, ha szükséges? Mert valljuk be, egy ekkora város polgármesterének néha a szívének nem tetsző döntéseket is meg kell hozni, akár érdeksérelmek árán is.

– Amit mondtam, egy nyíltszívű, rendes ember, de nagyon komoly vezetői képességekkel rendelkezik. Azért ne felejtsük el, egy óriási szociális intézményt vezetett, és az nem egyszerű történet. Az idősgondozásban egy megyei intézményt összerakni, kiválasztani a megfelelő embereket, a bizalmi tőkét kialakítani, az ellenőrzési rendszert felépíteni nagy munka. Zolinak vannak nagyon komoly vezetői tapasztalatai, meg szerintem képességei is, én emiatt nem aggódom.

Orbán-Simicska

Visszatérve Molnár Bélára: úgy fogalmazott, hogy belügyi szerveknél dolgozott. Mi ez a múltidő?

– Július 31-én adtam be belügyminiszter úrnak a kérelmemet, hogy a közalkalmazotti jogviszonyomat szeretném megszüntetni. Szerettem volna még egy évet Budapesten tölteni, de a Fideszen belüli belső változások eredményeképpen úgy gondoltam, hogy nekem már ott nem igazán van jövőm, ezért inkább a vállalkozói vonalra térek át.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

Ön is az Orbán-Simicska vita egyik áldozata?

– Nem az Orbán-Simicska vitáról vezetném ezt le. Egész egyszerűen más ember kapott felhatalmazást az új kormányban, hogy összerakja a rendszert, és ez a más ember értelemszerűen a saját maga bizalmasait akarja a rendszerbe ültetni.

Seszták Miklós fejlesztési miniszterre gondol?

– Sesztákra, Lázárra. Ez a politika. Senki nem gondolhatja, hogy örökre főigazgató lesz, vagy a kincstár elnöke, vagy polgármester. Bár általában elköveti a hibát az ember, hogy elkezdi azt hinni üzemi vakságként, hogy hű, de jól csinálok mindent és ez örökké így lesz. Most más érdekviszonyok alakultak ki. Persze rosszindulatú pletykák jönnek, és nekem sem esett jól, hogy éreztem, hűl körülöttem a levegő, de valaki attól vezető, meg attól válik érett emberré, hogy ezeket a helyzeteket felismeri, reálisan gondolkodik és utána meglépi amit kell. Ha valaki ezt másként gondolja, akkor elkeseredett lesz, és én nem szeretnék az lenni, sose voltam az. 20 évesen főiskolásként csórón, aztán vállalkozóként, majd állami alkalmazottként is jó és elégedett voltam, büszke vagyok arra, hogy vízügyi főigazgatóként megfelelően kezeltem a vízügyes csapattal a legnagyobb dunai árvizet. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel és pecsétgyűrű jutalommal jöttem el, szégyenkeznivalóm nincs. Ez teljesen normális szituáció, nem gondolom, hogy ebből bármilyen következtetést le kell vonni. Büszke vagyok arra a közel négy évre, amit az Országos Vízügyi Főigazgatóság élén töltöttem, nem szégyenkezve jöttem haza. Azonban nem hiszem, hogy még egyszer megcsinálnám ezt a kört, mert a családom megsinylette. Nagyon örül a kisfiam és a feleségem, hogy itthon vagyok. A Fidesszel nem szakítottam, maradtam helyi elnök. Élvezem a munkát.

Most akkor több ideje is jut a helyi Fideszre?

– Jóval több, és most azért van feladat bőven, mert a csapatot újra össze kell rakni. Egy időben én voltam Pesten, most mások kerültek a megyéhez, az államkincstárhoz, tehát újra össze kell hangolni a munkát.

És mit csinál a politikán kívül?

– A vízügytől nem szakadok el. Mérnökember vagyok, rendkívül sok árvízes feladat van, és nem csak az államigazgatáson belül, hanem az azon kívüli szférában is vannak vízépítési feladatok, ezzel foglalkozom.

Ki fog a Fideszen belül vitába szállni az ellenzékkel?

Térjünk vissza a helyi politikához. A testület simán működik majd a többséggel, vagy hasonlóan sok vita várható, mint az előző ciklusban?

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

– Az állam újraszervezése nagyjából félúton van. Az állam működtetésének modellje konfliktusokat eredményez, az önkormányzati feladatok csökkenek, a bevételek is, illetve más feladatok hárulnak az önkormányzatokra. Hátravan még a hulladékgazdálkodás, általában a közműcégek reorganizációja, ott is egy teljesen új modell alakul majd ki, ami folyamatos kihívást jelent minden érintett szereplőknek. Erre fel kell készülni, lesz feladat bőven, de meg tudjuk oldani. Felelősen kormányoz a Fidesz, úgy érzem, hogy a felelős kormányzást Orosházán is meg lehet csinálni. A személyi garanciák adottak, és nem csak Dávid Zolira gondolok: Kovács Peti jól képzett közgazdász, Bojtor Pista sem ma kezdte a szakmát, átlátja a pénzügyi szektort. Rutinos, idősebb tapasztalt képviselőink is vannak bent, akiket a testületi munkába be lehet vonni, és például Fejesné Nóri is nagy rutint szerzett a kistérségi ügyekben. Szóval jó szakemberek kerültek be.

De mi lesz a politikai vitákkal? A testület mégiscsak egy politikai szervezet, ahol a tapasztalatok szerint néha durva viták robbannak ki. Ki lesz a Fideszen belül a vitázó ember? Mert mi ilyet nem nagyon látunk most.

– Szakmai kérdésekben nincs gond. Azt még én sem látom, hogy ha nem érdemi, hanem személyeskedő vita alakul ki a testületi ülésen, akkor ki lesz a Fidesz szószólója. Láthatóan a túloldalról kerültek be olyan – elnézést a szóhasználatért – balhépolitikusok, mint Fetser János vagy Füvesi Sándor. A mi csapatunkban most ilyen ember nincs. Korábban, amíg én voltam az alpolgármester, ezt a feladatot én kaptam, aztán Zalai Misi vitte ezt a fonalat. Hogy most ki fog megválaszolni keményebben, nem tudom, Dávid Zoliban bízok, mert nem fejre ejtett gyerek. Amúgy arra számítok, hogy az első két testületi ülésen nagy balhék lesznek, aztán ez elcsöndesedik, majd a választások előtt egy évvel kezdenek újra beleállni a keményebb, kampányszagúbb viselkedésbe. Burka Lászlótól nem számítok támadásra, konszolidált ember. Szabó Ervin fiatalabb korában nem volt rossz arc volt, mostanában nem nagyon találkoztam vele, csupán hírét hallottam, tőle erős jogi természetű vitákra számítunk. Lénárt Zolit ezer éve ismerem, normális srácnak gondolom, nem hiszem hogy felvállalná ezt, a mi csapatunknak pedig nem engedjük meg ezt a stílust.

Volt az előző ciklusban több olyan kritika, hogy az ellenzéki politikusok nem kapnak felügyelő bizottsági, illetve bizottsági elnöki pozíciókat. Most mire számíthat az öt ellenzéki képviselő? Gondolkodnak abban, hogy gesztus jelleggel adnak ilyen pozíciót?

– Nem. Ez nem a gesztusról, hanem a hozzáértésről szól. Annak adunk posztot, aki valamihez ért. Annak nincs értelme, hogy beültessek felügyelő bizottságba olyan embert, akinek fogalma nincs arról, amit felügyel, nálunk ez nem divat. Ráadásul nem sok hely van, ahova már embert kell betenni, például az iskolák is más fenntartóhoz kerültek. Azért én is egy 3600 fős szervezetet vezettem 4 évig, ha valaki valamit elvállal, akkor tudja már, hogy mit és hogy akar csinálni, és kikkel.

Az nem gesztus, hogy a politikai ellenfelemet beültetem magamnak egy olyan szervezetbe, ahol majd azt akadályozza, amit végre szeretnék hajtani. Az ellenőrző testületnek valóban ellenőrző testületként kell működnie, oda hozzáértő ember kell, aki ellátja a felügyelő bizottsági feladatot, az nem politika.

Hozok egy példát: a Média kft-t állandóan támadják, főleg az MSZP részéről. De ennek a városi cégnek a felügyelő bizottsági munkája nem arról szól, hogy kik és hogyan írják mondjuk az OrosCafé cikkeit, hanem arról, hogy a Média kft gazdálkodása rendben van-e. És itt ki is merül a feladatuk.

Az alpolgármesteri székekről egyeztetett már az elnökség?

– Egyeztetett, de nem mondok neveket. A Fidesz választókerületi elnökével, Simonka Györggyel is megbeszéltük már. Nem ő dönt, de megbeszéljük vele ezt a kérdést, a Fidesz így működik. De ha figyeltek, akkor sejthetik, kik kaphatják ezt a posztot.

Ezek szerint megint több alpolgármester lesz? Akkor megint azt vágja majd a fejükhöz az ellenzék, hogy három alpolgármestere van Orosházának.

– Tegyék. Nem tudok erre mit mondani, az ellenzéknek az a dolga, hogy mondja, nekünk pedig az, hogy működtessük a várost. Ez egy sokkal szélesebb körű feladat, az nem létezik, hogy mindent a polgármesterre terhelünk. Mi csapatban gondolkodunk és úgy is dolgozunk, ettől lesz jó a munka. És jól fogunk dolgozni, ebben biztos vagyok!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.