- hirdetés -

Nyolc tonna körül van a termésátlag, de magas a nedvességtartalom. A felvásárlási árak a világpiaci tendenciának megfelelően csökkentek hazánkban is.

Az őszi mezőgazdasági munkák közül az egyik legfőbb feladat a kukorica betakarítása. Orosháza határában már munkában a gazdák és gépeik, a térségi vetésterület mintegy egyharmadát adó kukoricánál 7-8 tonna körüli terméseredményre van kilátás. Ami gondot okoz, az a sok csapadék miatti magas nedvességtartalom. Szárítani kell tehát, a vízelvonás pedig jelentős költséget jelent a termelőknek.

– Még legalább 3-4 hétig kitart a munka a kukoricánál. Egyelőre csak becslések vannak a terméseredményre vonatkozóan, 7-8 tonnát mutatnak az első táblák. Az értékesítésnél óriási gondok vannak térségünkben, de az országos adatok is azt jelzik, 30 ezer forint alá süllyedt a kukorica tonnánkénti felvásárlási ára – mondta el az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Horváth József a szerda délelőtti határszemlén.

Elindult a betakarítás, ami október végig tart majd (Fotó: Vági Kata)
Elindult a betakarítás, ami október végig tart majd (Fotó: Vági Kata)

Megyei és országos szinten is biztatóak a kezdeti terméseredmények a kukoricánál: 8-8,5 tonna körül várható az átlagtermés. A határban a következő munka az őszi vetés, a talaj előkészítése és néhány helyen már a vetés is megindult Orosháza határában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.