- hirdetés -

Egykor 39 taggal indult, mára több mint 300-an vannak. 1994 szeptember 29-én alakult meg az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, ezt ünnepelték.

A Töhötöm utcai nyugdíjasházban több mint százan gyűltek össze szeptember 26-án azért, hogy megünnepeljék a jeles alkalmat. Dr. Násztor Sándor, az egyesület elnöke elmondta, a szervezet alapításának idején nem volt olyan nyugdíjas egyesület a városban, mely kifejezetten  az orosháziakat tömörítette volna, így hiánypótló volt a kezdeményezés. Először a Könd utcán kaptak az önkormányzattól egy klubhelyiséget, majd az ezredfordulón költöztek jelenlegi helyükre.

Dr. Násztor Sándor elnök köszöntötte a vendégeket (Fotó: Zavada Andrea)
Dr. Násztor Sándor elnök köszöntötte a vendégeket (Fotó: Zavada Andrea)

– A megye egyik legnagyobb és legtevékenyebb idős szervezete a mienk, sokoldalú és sokrétegű élet zajlik itt. Több közösség, például a volt üvegipari, olajipari dolgozók, a Linamar nyugdíjasai, az egészségügyisek is ebbe a közösségbe tartoznak. Folyamatosan szerveznek összejöveteleket, melyek mellett  egszségügyi szűrésekre, gyógytornára is lehetőség nyílik – árulta el dr. Násztor Sándor.
– Aktív a kulturális élet is, az itt szerveződött Nagyik tánccsoportja nemrég például Arany minősítést ért el egy országos megmérettetésen. A nyugdíjas ház havonta körülbelül másfél ezres látogatói forgalmat bonyolít le – ismertette a belső statisztikát az elnök, aki azt is kiemelte, aktívan részt vesznek az orosházi közéletében: ide sorolta a véres május elsejei megemlékezést a várossal közösen, illetve az évenkénti megemlékezést az olajos emlékműnél vagy az üveggyárnál.

Dr. Násztor Sándor azt is kiemelte: kezdeményező szerepük volt a Táncsics utcai olajos emlékoszlop , illetve az üveggyári emlékhely állításában. A jövőbe tekintve pedig elmondta: a nyugdíjasházban újításokat terveznek, ehhez kapcsolódóan nemrég befejeződött a terasz felújítása.

Az ünnepségen Zalai Mihály alpolgármester köszöntő beszédében úgy fogalmazott: egy-egy közösség életében 20 év legalább annyit –ha nem többet – jelent, mint az egyén életében, hiszen sok munka a sokféleséget összekovácsolni. A tagok azonban egy irányba dolgoznak, ez hatalmas erő. Azt is hozzátette: kell egy olyan hely, ahol a munka világából kilépők a családi kapcsolatok mellett más fajtát is ápolnak, mivel a testi-lelki egészség megőrzésében a kluboknak, közösségeknek nagy szerepe van.

A beszédek mellett az ünnepi alkalom apropóján Witt Márta költőnő saját verseivel üdvözölte az egyesület, majd köszöntötték a jelenlévő alapító tagokat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.