- hirdetés -

Új évad, új (és régi) tervek a művelődési központban színház, zene, képzőművészet és működés terén. Összegezzük, miért érdemes betérni az intézménybe.

Stílusváltás lesz a színházi előadásokban. Az ősz folyamán két előadásra számíthatunk. Az évad során a Kecskeméti Katona József Színház egy előadását is láthatjuk, Cseke Péter igazgató a műszaki stábbal már bejárta az orosházi színpadot, megjelölte „szállítható” előadásait. Miért Kecskemét? Pusztai Lajos ügyvezető szerint nincs messze az utaztatáshoz, de nincs közel a nézőknek, oda kevésbé járnak el, megéri idehozni az előadásokat.

Az ígéret szerint bátrabban választanak, fiatalos lendületre számíthatunk, modernebb darabokkal, ismert arcokkal próbálkoznak –még ha többe kerül is.

Fotó: Rajki Judit
Ősztől fiatalosabb lendület jellemzi a színházi előadások választását (Rajki Judit fotója az Abigél c. előadáson készült)

– Kockázat nélkül nincs győzelem – vallja az igazgató, akkor is, amikor újra műsorra tűznek komolyzenei koncerteket, májusig hármat terveznek. Első alkalommal a Vadkörte Fesztiválba illesztik bele. Érdi Tamás zongoraművész szeptember 19-én a katolikus templomban ad hangversenyt. Próbálkozás ez ismét arra, hogy az orosháziaknak ezt a műfajt is kínálják, bár gyér volt az érdeklődés korábban.

Az Alma a fájától sorozat keretében a legközelebbi „fa” műsor lesz, tavasszal pedig „alma” műsort terveznek, ahol a főszereplőnek nincs családja, de megérdemli a kiemelt figyelmet, érdekes életútja miatt. Az évad során 3-4 műsor készül, többnyire helyi kötődésű. Fejlődik a műsor, egységes arculattal, egyre bővülő támogatói háttérrel jelentkezik.

Ami a képzőművészetet illeti: a Báthory Júlia üveggyűjtemény az ősz folyamán várhatóan megérkezik, emiatt a képtár vélhetően rövid időre bezár, de a művelődési központ kiállítótereiben folyamatosan lesz tárlat. Sőt, ezen a téren újítás is lesz, funkcionálisabb, új paravánokat szereznek be. A hangtechnikát is fejlesztik a lehetőségek függvényében.

Mindig helyet kapnak a helyi alkotók, ám vélhetően ismét nagy érdeklődés kíséri majd a börtönkiállítást. Korábban két alkalommal volt már, a szegedi Csillagbörtönben a napokban zárult az a pályázat, ami az orosházi kiállítás képanyagát eredményezi. Bujdosó Balázs korábbi tárlatai adták az ötletet a folytatásra, hogy a rabok ismét megmutassák alkotásaikat. A szakkörök a tanév indulásával elkezdődtek, a néptáncra kiemelt figyelmet fordítanak. Az oktatási és egyéb társintézményekkel jó a munkakapcsolatuk, az óvodákba a néptánc oktatással ki is „költöztek”.

Egyéb rendezvényeikkel kapcsolatban is vallja az igazgató: a mindenkori színvonalat nem adják alább, olyan stílust nem vállalnak fel, ami bár tömegeket vonzhat, a kulturális közintézmény feladatai közé nem illeszthető.

A gazdálkodásukban a terembérleti lehetőségeket használják ki, pályázatokon indulnak, takarékoskodni a téli „szénszünettel” is kénytelenek, ám olyankor is kinyitnak igény szerint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.