- hirdetés -

A termésátlag jó, az árak nyomottak – megkezdődött a napraforgó betakarítása Orosháza határában.

A térségi vetésterület mintegy húsz százalékát adja ez a haszonnövény, a munkát ezúttal is nagyban befolyásolja az időjárás. Határszemlén jártunk az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökével.

– Az első területek három tonna körüli eredményt mutatnak, de sok az üres szem – kezdte értékelését Gombkötő Sándor gazdálkodó, aki Orosháza határában 32 hektáron termel napraforgót.

Már mennek a gépek a napraforgó táblákon (Fotó: Vági Kata)
Már mennek a gépek a napraforgó táblákon (Fotó: Vági Kata)

– Az eddigi térségi termésátlag 2,5 tonna körüli – ezt már az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökétől tudtuk meg, Horváth József szerint az eredmények a napraforgónál is nagyon széles skálán mozognak. A hét elején indult a munka, melyet nagyban befolyásol a változékony időjárás.
– Az előzetes felmérések és az első táblák azt mutatják, a termés mennyisége, minősége megfelelő, a felvásárlásnál azonban már komoly gondok mutatkoznak. A gazdák körülbelül 80 ezer forintért tudnak jelenleg értékesíteni, ez a tonnánkénti piaci ár 10-15 százalékkal elmarad a tavalyitól – emelte ki a gazdaköri elnök.

Megyei szinten – a Nemzeti Agrárkamara békési szervezetének adatai alapján – a termésátlagok 2,4 – 3,8 tonna között vannak hektáronként. A napraforgó után következik a kukorica aratása: a meleg és csapadékos nyári időjárás kedvezően hatott, a tengerinél jó eredményekben bíznak a térségi termelők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.