- hirdetés -

Az orosz embargó miatt a fogyasztókat tudatos vásárlásra szólítja fel a MAGOSZ elnöke.

Jakab István a nemzeti ünnepen járt városunkban, ahol a gazdafórumon a következő időszak uniós pályázati lehetőségeiről tartott tájékoztatót.

Jakab István
Jakab István

Kiemelte, az Oroszországba irányuló élelmiszer-export beszűkülése miatt nagyon nagy nyomás alatt vagyunk.
– Nem azért, mert nem tudjuk a termékeinket maradéktalanul kiszállítani az orosz piacra, hanem azért, mert az Európai Unió többi tagállamaiban felhalmozódott, ki nem szállított készlet nyomja majd a mi piacainkat – hangsúlyozta Jakab.

– Ezért nagyon hathatós és határozott intézkedésekre van szükség. Az emberek figyelmét rá kell irányítani arra, hogy magyar munkahelyeket tartanak meg, ha magyar élelmiszert fogyasztanak. Ezt minden uniós tagállamban már megtették, nekünk is kötelességünk. Itt most egy nemzeti összefogásra van szükség, hogy a vidék, az élelmiszertermelők, az élelmiszer feldolgozók talpon tudjanak maradni. Üzenet a gazdáknak: ne adják fel, határozottan menjenek előre, mert a jövőt megalapozni nehéz helyzetekben szokták. A kormány nem hagyja magukra őket, összefogással úrrá leszünk a nehézségeken.

Az idei gabonatermés tekintetében úgy nyilatkozott: mennyiség tekintetében egy jó termésről beszélhetünk, sajnos a megyét nagyon sújtotta a mezei pocok invázió, emiatt gyengébb minőségű gabonát takarítottunk be. Az eddigi trendek és számítások alapján azt lehet mondani, hogy a jó minőségű étkezési gabonának meg lesz a tisztességes ára a piacon, tehát a gazdák, ha tehetik, tárolják be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.