- hirdetés -

Közel 40 ország 380 versenyzője, 150 fős szakmai stáb és 40 versenybíró érkezik szeptember 1-je és 7-e között az Ifjúsági- és Junior Erőemelő Világbajnokságra Orosházára. A szervezők két héttel a rajt előtt tartottak sajtótájékoztatót a Hotel Corvus Aqua teraszán.

Köszöntőjében Zalai Mihály alpolgármester elmondta, hogy Orosháza 2012-ben kapta meg a jogot a vébére, amiben közrejátszott, hogy korábban több sportágban sikeres nemzetközi versenyeket szervezett a város és a verseny elnyerésében nagy érdeme volt az erőemelés egyik legeredményesebb hazai klubjának, az Orosházi Toldi SE-nek is.

Hozzátette, Orosháza mindig is kiemelt figyelmet fordított a sportra, jelenleg a város költségvetésének 2,7 %-val támogatja a sportegyesületeket és az utánpótlást, ami régiós szinten is kimagasló.
– Mindezek mellett azzal az infrastrukturális háttérrel is rendelkezik a város, ami egy ilyen világversenyhez szükséges. Adottak a szállodák, a vendéglátóhelyek és itt van Gyopárosfürdő, ahol a versenyek közötti rekreáció is megoldott – fogalmazott a városvezető. Elmondta, az önkormányzat a megnyitó és a záróünnepség szervezését vállalta magára. A Táncsics gimnázium angolul jól beszélő diákjai lesznek a versenyzők segítségére, emellett a Városmarketing Iroda angol nyelvű tájékoztató füzetekkel is készül.

Musztafa Imre, Zalai Mihály és Rónaszéki András - sikeres vébét várnak (Fotó: Rajki Judit)
Musztafa Imre, Zalai Mihály és Rónaszéki András – sikeres vébét várnak (Fotó: Rajki Judit)

– Orosháza város segítsége nélkül nem jött volna létre ez a verseny – ezt már Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke mondta a sajtó képviselőinek. Kiemelte, hogy Orosháza 1990-ben, 1994-ben és 2005-ben is nagyszerű Európa bajnokságot rendezett, ez pedig megalapozta, hogy egy világbajnokságot is kapjon. Elhangzott, hogy az erőemelés is szeretne bekerülni az olimpiára, ezért a sportág sok tekintetben előnyére változott, hogy minél inkább kiszolgálja a nézőket. Többek között a versenyt végig élőben közvetítik az interneten. Az elnök szerint a magyar csapat jó eredményekkel zár majd, de meglátása szerint elsősorban az orosházi versenyzők lesznek dobogó közelben, hiszen ők a nemzetközi összehasonlításban jelenleg az élmezőnyben vannak.

– Mire augusztus 29-én Orosházára érkezik Gaston Parage, a Nemzetközi Erőemelő Szövetség (IPF) elnöke, mindennel készen leszünk – hangsúlyozta Musztafa Imre, a Toldi SE elnöke. Úgy fogalmazott, 90-95 százalékban készen állnak, már csak az utolsó szervezési dolgokat kell rendezni. – Álmaimban nem gondoltam volna, hogy ennyien jelentkeznek, ez a kiváló verseny mellett Orosházának és Magyarországnak is óriási reklámértéket biztosít – mondta a versenyigazgató.

 A vébé logója
A vébé logója

Ecuadortól a Fülöp-Szigetekig, Japántól Venezueláig, és Oroszországtól az USA-ig érkeznek versenyzők, ez utóbbi két ország hozza a legtöbb indulót.
– Vélhetően több világcsúcs is megdől majd, olyan erős lesz a mezőny. Elsősorban az orosházi lányok tudják majd felvenni a versenyt, Haklik Dorottya, Lovas Mónika, Cseh Zita, Balázs Renáta lehet nagy favorit. Négy érmet várok tőlük, de a színét nem tudom megmondani, sok függ a pillanatnyi formától – fogalmazta meg várakozásait Musztafa Imre.

A küzdelmek egy héten keresztül az Eötvös sportcsarnokban lesznek. A verseny megnyitója augusztus 31-én lesz a főtéren, ahol helyi fellépők mellett este Janicsák Veca koncertjével köszöntik majd a résztvevőket. Veca a koncerten zenekarával lép fel és csak angol nyelvű, ismert zenéket hoz magával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.