- hirdetés -

Már a főutakon is lehet kerékpározni (akár elektromos kerékpárral is) alkoholfogyasztás után, ha a biciklis biztonságos vezetésre képes állapotban van – múlt szombaton módosult a KRESZ.

A változás, hogy az enyhén ittas állapotban kerekezőket július 19-étől nem lehet megbírságolni. Az indoklás szerint azért, mert a biciklisták esetében nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége, mint az autóvezetőknél. A Kormányzati Információs Központ hangsúlyozta, a járművezetés személyi feltételei közül kikerült, hogy a kerékpáros szervezetében nem lehet szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, az viszont nem, hogy a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban legyen.

Néha jobb, ha inkább toljuk (archív fotó)
Néha jobb, ha inkább toljuk (archív fotó)

A kérdés, hogy ki és mi alapján dönti el, hogy a kerékpáros képes-e a biztonságos vezetésre.
– Először is maga a kerékpáros – mondja Tóth Árpád, az Astra autósiskola vezetője –, de a veszély ebben úgy vélem ott rejlik, hogy aki szeszes italt fogyaszt, az nem érzi az alkohol negatív hatásait a döntési képességeire, pedig azok már két üveg sör után kimutathatók. A kerékpáros úgy érzi, hogy még alkalmas a biztonságos közlekedésre, noha már régen nem tudja 100 százalékosan felmérni a körülötte közlekedők mozgását – emelte ki a szakoktató.

Hozzátette, a KRESZ szerint az elektromos kerékpár is kerékpár, tehát vezetőik fogyaszthatnak szeszes italt, majd közlekedhetnek akár 40 km/h sebességgel is. Ráadásul mindenkire másképpen hat az alkohol, valakinek elég egy sört innia, hogy balesetveszélyes legyen, másnak ehhez többet kell fogyasztania – mutatott rá a gépjárművezető-oktató.

Tóth Árpád szerint szabályoktól függetlenül az a legfontosabb, hogy minden közlekedő tisztában legyen felelősségével önmaga és a többi közlekedő felé egyaránt.

Hazánk Európában a negyedik helyen áll kerékpárhasználat tekintetében. Egy felmérés szerint a megkérdezettek csaknem fele hetente egyszer, negyede pedig naponta legalább egyszer biciklivel közlekedik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.