- hirdetés -

Négy tonna az átlagtermés a térségben, a gazdakör továbbra is a tárolást javasolja, nyomottak az árak a piacon. Orosházáról is várják az adományokat a Magyarok Kenyere programhoz.

Befejeződött az őszi búza aratása Orosháza határában. Az utóbbi időszak csapadékos időjárása miatt elhúzódott a betakarítás, és az eredmények is elmaradnak a kezdeti időszakban prognosztizálttól.
– Az átlagtermés négy tonna körül van térségünkben. Az eredmények igen szélsőségesek, ennek okai többek közt a kora tavaszi időjárás, a nem megfelelő tápanyagellátás, és az, hogy soha nem látott mértékű mezeipocok-invázió sújtotta a határt. Találtunk olyan táblát, ahol a két tonnát sem érte el az eredmény – mondta el az OrosCafénak nyilatkozva az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Horváth József.

A Vegetáció Kft-nél 4,5-5,5 tonna közötti termésátlagot várnak (Fotó: Vági Kata)
Betakarították az őszi búzát, a termésátlag térségünkben négy tonna körüli (Fotó: Vági Kata)

A búza minősége sem kiemelkedő: a gazdaköri adatok szerint a jelentős eső miatt mintegy 60-65 százalék az étkezési búza aránya, a többi takarmányminőségű. A piacon az árak nyomottak, a szakemberek ezért továbbra is azt javasolják a térségbeli gazdáknak: ha nem szorítják őket finanszírozási költségek, a tárolás mellett döntsenek.

Orosházáról is várják az adományokat a Magyarok Kenyere programhoz – tudtuk meg a gazdakör elnökétől. A jótékonysági akció keretében felajánlott gabonából készült lisztből erdélyi és kárpátaljai gyermekek kenyérszükségletét támogatják. A program keretében tavaly 100 tonna búzát gyűjtöttek, ehhez 77 tonnával járult hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Városunkban az adományokat az Orosfarm Zrt.-nél fogadják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.