- hirdetés -

Az idei pocokinvázió okozta károkat a termelők viselhetik, mert a szabályok szerint csak éghajlati jelenségek miatt bekövetkezett növénykárok esetén van kárenyhítés.

Szakemberek szerint 50 éve nem volt olyan mértékű mezei pocok invázió hazánkban, mint az elmúlt hónapokban. A pockok térségünkben is óriási károkat okoztak. Ahogyan Dominkó Sándor, az Orosfarm Zrt. igazgatóságának elnöke korábbi cikkünkben fogalmazott, 42 év szakmában eltöltött év alatt nem látott még ekkora kártételt.

A pockok már megkezdték a napraforgó pusztítását is (Fotó: Rosta Tibor)
A pockok  Orosháza határában is nagy károkat okoztak (Fotó: Rosta Tibor)

Ha csak a termelői becslésekben szereplő, a pocokkár miatt kieső félmillió tonnányi búzatermés árát veszik figyelembe, akkor is 25 milliárd forinttól estek el a termelők – számolt a Napi Gazdaság. Azt az aratás végéig egyelőre nem lehet tudni, mekkora is pontosan a kiesés, sem a búzánál, sem az egyéb terményeknél. A lap úgy tudja, nem jár kárenyhítés, és biztosítást sem lehet kötni mezei pockok okozta károkra, ezért az idei pocokinvázió teljes, országosan akár tízmilliárd forintokat kivető kockázatát a termelők viselik – írja az Origó.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ugyanis a 2012-ben bevezetett, uniós szabályokhoz igazított új agrár-kárenyhítési rendszer csak az árvízkárok és egyéb kedvezőtlen éghajlati jelenségek miatt bekövetkezett növénykárok mérsékléséhez ad segítséget a befizetések ellenében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.