- hirdetés -

Csete Sára négy évvel ezelőtt esett át májtranszplantáción. A család minden évben tortával ünnepli a sikeres műtétet, a kislány második szülinapját.

Kevés ember akad a városban, aki ne emlékezne Csete Sára négy évvel ezelőtti életmentő műtétjére. Molnár Szilvia és Csete Sándor életében 2010. július 8-a soha el ne feledett dátum lesz, hiszen akkor féléves kislányuk egy élődonoros májtranszplantáción esett át a németországi Kielben, az édesapa volt a donor. Sárának egy születési rendellenesség következtében nem fejlődött ki az epehólyagja, emiatt károsodott a mája, ezért volt szükség az életmentő műtétre.

Sára első óvodai fényképe
Sára első óvodai fényképe

A város összefogása példaértékű volt, nagyon sokan segítettek, hogy a szülők megmenthessék kislányuk életét, a németországi műtét volt az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhattak. Bár a beavatkozás előtt kritikus állapotba került Sára, élete már csak egy hajszálon múlt, a többórás műtét jól sikerült, a kislánynál azonnal beindult a májműködés. A család azóta minden évben megünnepli e nevezetes napot, idén már a negyedik transzplant szülinap tortán fújta el a gyertyát apa és lánya.

– Négy év távlatából, az akkor történtekre talán már nem olyan fájdalmas visszaemlékezni, mint átélni, de még mindig összeugrik a gyomrom – nyilatkozta az OrosCafénak az édesanya, Molnár Szilvia. – Sára, köszönjük, jól van, egy energiabomba, minden érdekli, és nagyon szeret óvodába járni. Azon kívül, hogy minden nap (élete végéig) reggel és este gyógyszert kell szednie a kilökődés ellen, semmi másban nem különbözik társaitól. A grapefruiton kívül mindent ehet, arra próbálunk még fokozottabban figyelni, hogy a pocakját ne üsse be, bár amilyen pörgős ez nem mindig jön össze – mesélte Szilvia.

A család minden évben tortával ünnepli e jeles eseményt. Az édesanya elmondta, Sára tudja, hogy ez a nap miért különleges és miért ez a második születésnapja, elmesélték neki az akkor történteket.

– Az éves budapesti nagykontrollt és a negyedéves ellenőrzéseket lelkileg még mindig rosszul viselem. Bár látom, hogy Sárám jól van, de mindig ideges vagyok az eredmények miatt, és csak remélem, nem találnak semmi rosszat. Persze, amikor megérkezik az eredmény, kiderül felesleges volt az aggodalom, de ez nálam már örökre így marad – mondta az édesanya.

A család köszöni azt a rengeteg jókívánságot, amit a napokban kaptak, és azt a sok segítséget mindazoknak, aki bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy idén már a 4. transzplant szülinapjukat ünnepelhették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.