- hirdetés -

Már elmúlt tíz éves az orosházi kislány, akinek sorsát sokan figyelemmel kísérték. A májtranszplantált Sára kicsattan az egészségtől és az átlagos diákok életét éli.

Biztosan sokan emlékeznek Csete Sára történetére, akinek első éveit folyamatosan nyomon követtük az OrosCafén. Egy születési rendellenesség következtében nem fejlődött ki az epehólyagja, emiatt károsodott a mája, ezért életmentő műtétre volt szüksége. Alig kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt, 2010. július 8-án élődonoros májtranszplantáción esett át a németországi Kielben. A donor az édesapja volt.

Példaértékű volt az összefogás a városban, nagyon sokan segítettek, hogy a szülők megmenthessék gyermekük életét. Csete Sándor és Molnár Szilvia azt az időszakot, amíg élnek nem felejtik el. Mára már néha nevetve meséltek el egy-egy történetet abból az időszakból. Természetesen ez annak köszönhető, hogy Sára itt van köztünk, aki bearanyozza szülei mindennapjait.

Fotó: Rosta Tibor

– Azon kívül, hogy élete végéig reggel és este gyógyszereket szed – a kilökődés ellen – nem különbözik hasonló korú társaitól. Nem olyan régen kérdeztem Sárától, hogy szerinte mindenki így él, mint ő? Azt felelte, hogy igen. Neki ez a természetes – mondta mosolyogva Szilvia.

Folyamatos kontrollokra járnak Budapestre. Negyedévente kisebb, évente pedig egy teljeskörű átvizsgáláson vesz részt Sára. Az átlagosnál több oltást kap a kislány és a család is, főleg azok ellen a vírusok ellen, amelyek a májat támadják, mint például a bárányhimlő.

– A grapefruiton és mesterséges vitaminokon kívül mindent ehet. Az orvosunk sokszor mondta, hogy néhány “egészséges” gyereknek rosszabb a laboreredménye – fogalmazott Sándor.

Sára ezeket leszámítva az átlagos tízévesek életét éli, az iskola mellett lovagol és akrobatikára jár. Édesapja szerint lánya esik, bukik, kék és zöld foltokkal van tele. Nem meglepő, hiszen a látogatásom alatt egyetlen percre sem tudott nyugton maradni, igazi örökmozgó. – Olyan eleven, mint két fiú – mondta az édesapja. – Ami vele megtörténhet az meg is történik – fűzte hozzá nevetve Szilvia.

Az angol a kedvenc tantárgya a református iskola kis diákjának (Fotó: Rosta Tibor)

Amikor elkezdi sorolni Sára miket szeret csinálni szabadidejében, egyből megmagyarázta azt a sok sérülést. Legszívesebben biciklizik, ugrál, szaladgál vagy éppen barátnőivel kergeti a tyúkokat, emellett szívesen énekel, varr. Kreatívan tölti az idejét.

A család ezúton is köszöni mindazoknak a segítségét, akik bármilyen formában hozzájárultak, hogy megünnepelhessék lányuk mindkét születésnapját. Kiemelték a gyermekorvos dr. Nagy Gabriellát is, akinél jobb kezekben nem is lehetne a kis Sára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.