- hirdetés -

A májátültetésen átesett két és féléves kislány teljesen egészséges. Energikus, eleven és gyorsan tanul, édesanyja szerint tíz fiú veszett el benne.

Molnár Szilvia és Csete Sándor életében 2010. július nyolcadika meghatározó dátum. Kislányuk ugyanis egy élődonoros májtranszplantáción esett át azon a napon a németországi Kielben, ahol édesapja volt a donor. Sárának egy születési rendellenesség következtében nem fejlődött ki az epehólyagja, emiatt károsodott a mája, ezért volt szükség a műtétre, amit az utolsó pillanatban végeztek el, hisz Sára már annyira rossz állapotban volt, hogy bekerült az intenzív osztályra. A többórás beavatkozás jól sikerült, a kislánynál azonnal beindult a májműködés.

A család minden évben megünnepli a műtét napját (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Minden évben megünnepeljük a nagy napot, illetve mindkét hőst. Ez a nap kislányunk második születésnapja. Természetesen az akkor történtek emlékei nem törlődnek ki, velünk vannak a mindennapokban – mesélte az édesanya, amikor a napokban a műtét óta eltelt időszakról beszélgettünk. Nemrég tértek haza az éves kontrollvizsgálatról, s bár az eredményeket  még nem kapták meg, mivel hazaengedték őket, így gond nem lehet.

– Az ultrahangos vizsgálatnál a doktornő csak annyit mondott, hogy egy tökéletesen kifejlett és működő májacskát lát. Zene volt füleimnek – mesélte az édesanya. Sára fagyit és grapefruitot továbbra sem ehet, óvni kell a napsütéstől és természetesen a betegségektől.  A kilökődésgátlót élete végéig szednie kell, napi kétszer. Kap még egy gyógyszert, amit majd egyszer el fog hagyni, és természetesen vitaminokat.

– Fél az orvosoktól, mindig azt mondja, hogy őt ne szúrják meg! Sára nagyon ragaszkodó, eddig nagyon anyás volt most már apás. Energikus, gyorsan tanul, nagyon eleven, sokszor úgy érzem 10 fiú veszett el benne, de mindig azt mondom, hogy inkább ilyen legyen és boruljak ki minden nap és este fáradtan zuhanjak az ágyban, de az a sajátunk legyen és ne egy kórházi- mondta Szilvia.

Sárát minden érdekli (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Sára hamarosan óvodába megy, már csak arra várnak, hogy az orvosok kimondják: közösségbe adható. De addig is sok minden vár még a kicsi lányra, ha az éves kontroll eredményei rendben lesznek, akkor Sára védőoltásokat kap, majd egy ellenőrző vérvétel és annak megfelelő eredménye után mehet csak oviba.

– Sára az oviban nem igényel semmilyen megkülönböztető bánásmódot, talán egy picit jobban kell a pocakjára vigyázni játék közben, de igazából más semmi. Nem is szeretném, ha másként kezelnék, mint a többieket, hisz mi is egészségesként bánunk vele. Mivel anyukám óvodában dolgozik, így sokszor szóba kerül ez a téma, és már többször voltunk is ott, így nem ismeretlen számára ez az új közeg. Ennek ellenére biztos nehéz lesz az elválás, de ezen mindenki átesik, akinek pici gyereke van. Bízom benne, hamar belejövünk, féltem persze, de nem gondolnám, hogy jobban, mint bárki más, legalábbis remélem- mondta az édesanya.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.