- hirdetés -

A májátültetésen átesett három és féléves Csete Sára egészséges, eleven kislány, aki ugyanúgy éli mindennapjait, mint kortársai.

Molnár Szilvia és Csete Sándor életében 2010. július 8-a meghatározó dátum. Az említett napon az akkor féléves kislányuk ugyanis egy élődonoros májtranszplantáción esett át a németországi Kielben, édesapja volt a donor. Sárának egy születési rendellenesség következtében nem fejlődött ki az epehólyagja, emiatt károsodott a mája, ezért volt szükség az életmentő műtétre. A többórás beavatkozás jól sikerült, a kislánynál azonnal beindult a májműködés. A család azóta minden évben megünnepli e nevezetes napot, idén már a harmadik transzplant szülinapi tortáról fújta el a gyertyát apa és lánya.

A 3. transzplant szülinapi torta és a két hős: apa és lánya (Fotó: család)
A 3. transzplant szülinapi torta és a két hős: apa és lánya (Fotó: család)

– A család életében kiemelkedő jelentőségű ez a nap, ilyenkor egy kicsit „nosztalgiázunk”, nézegetjük az akkor készült képeket, beszélgetünk a történtekről. Örökké hálás lesz az ottaniaknak, de az emlékek csak ezen a napon törnek fel, nem ennek árnyékában élünk – fejtette ki az édesanya. – Ugyanúgy telnek mindennapjaink, mint másnak, amiben eltér az a reggeli és esti gyógyszerezés, amit élete végéig kell szednie Sárának a kilökődés ellen, de ez már teljesen megszokott mozzanat nálunk.

Most már biztos, hogy Sára szeptembertől mehet óvodába. Egy kivételével minden védőoltást megkapott, amik ahhoz kellenek, hogy közösségbe mehessen. A szokásos éves kontrollon, július 15-én a kislány megkapja az utolsó védőoltást is.
– Sára nagyon eleven, néha olyan csintalan, mint egy fiú, de ennek nagyon örülök! Szeret kortársaival játszani, igényli a társaságukat, nagyon várja már az ovit, és én is szeretnék már dolgozni, felnőttek társaságában lenni – emelte ki Szilvia.

A család köszöni azt a rengeteg jókívánságot, amit a napokban kaptak, Prozlik Csabának és párjának, Melindának az évek óta tartó önzetlen támogatását, és a három évvel ezelőtti segítséget mindazoknak, aki bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy idén már a 3. transzplant szülinapjukat ünnepelhették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.