- hirdetés -

Ritka, ha nem egyedülálló, hogy egy önkormányzat mórmályvát termel a földjein – Orosháza úttörő ezen a téren. Idén először gyógynövény termesztésébe fogott az önkormányzat a közmunkaprogram keretében.

Ezekben a napokban szedik a mórmályva virágát a közmunkások a gyopárosi, önkormányzati tulajdonú földeken. A virágból a Herbária Zrt. állít majd elő különböző gyógykészítményeket. Először és kísérleti jelleggel, kis területen termelték idén a mórmályvát.

– Jó lesz a termés, így a tervek szerint jövőre jóval nagyobb területen foglalkozunk ezzel a haszonnövénnyel – tudtuk meg Mák Szabolcstól. Az önkormányzati közfoglalkoztatási koordinátor tájékoztatása szerint 2,5 hektáron rostkendert termesztenek, a vetőmagot hasznosítják majd ősszel, a növény szárát pedig fűtésre használják fel. Hogy újra elterjedt legyen az Alföldön egyébként őshonos növény, abban szakmai tanácsokkal az Agromag Zrt. segíti az önkormányzatot, ez a cég veszi át a megtermelt vetőmagot is.

A mórmályvát virágáért termesztik, idén 2000 négyzetméteren, jövőre nagyobb területen
A mórmályvát virágáért termesztik, idén 2000 négyzetméteren, jövőre nagyobb területen
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A harmadik éve működő mezőgazdasági programban azonban elsősorban a konyhák számára termelnek. A 3,4 hektárról betakarított krumpli, csemegekukorica, makói hagyma a diákélelmezés és a Teréz utcai szociális otthon konyhájában hasznosul. A Start munkaprogramon belüli mezőgazdasági elem végrehajtására közel 30 millió forint pályázati forrást fordíthat az önkormányzat, november végéig 30 embernek jelent napi 8 órában foglalkoztatást, és rendszeres jövedelmet – tette hozzá Mák Szabolcs.

További 11 embernek a hétfőn indult csemetekert program ad munkát. November végéig tart a program, amelyre 6 millió forint támogatást nyert az önkormányzat és további 850 ezer forint önerőt biztosít hozzá. – A program keretében 0,41 hektáron kocsányos tölgy csemetekertet létesítünk, ezek egy része az önkormányzati erdők fapótlási szükségét fedezi majd, kisebb hányadát pedig piacon szeretnénk értékesíteni – összegzett a koordinátor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.