- hirdetés -

Három orosházi szakdolgozót köszöntöttek hétfő délelőtt az orosházi kórházban, hármat, akik évtizedek óta elkötelezetten, hivatástudattal dolgoznak. Május 12-e az Ápolók Nemzetközi Napja.

1820. május 12-én született Florence Nightingale brit ápolónő, akit a krími háború hőseként, az ápolás reformjainak kezdeményezőjeként szokás emlegetni. Előtte tisztelegve május 12-én ünnepeljük az Ápolók Nemzetközi Napját. (Érdemes azonban Kossuth Zsuzsanna nevét is megemlítenünk, aki – megelőzve Nightingale-t  – európai viszonylatban is úttörő módon szervezte meg a hadiápolást az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején.)

A jeles alkalom keretében hétfő délelőtt három szakdolgozót ismertek el az orosházi kórházban. Dr. Duray Gergő, a kórház főigazgatója köszöntő beszédében elismeréssel adózott valamennyi ápolónak.
– Ünnepeljük az ápolókat, akik feladatukat nem munkának, hanem hivatásnak tekintik, és hétvégéken, ünnepnapokon is ott állnak a betegágy mellett. Közülük most hármat emelünk ki és ismerünk el, ha anyagilag nem is tudjuk megfelelően kompenzálni nélkülözhetetlen munkájukat – mondta el a főigazgató.

Hevesi Ágnes, Krizsánné Szedlacsek Magdolna és Szokolai Sándorné érdemelte ki idén az elismerést (Fotó: Melega Krisztián )
Hevesi Ágnes, Krizsánné Szedlacsek Magdolna és Szokolai Sándorné érdemelte ki idén az elismerést (Fotó: Melega Krisztián )

Az idén 25 éves Magyar Ápolási Egyesület ezüst kitűzőjét Koszta Julianna, az egyesület megyei elnöke adta át Krizsánné Szedlacsek Magdolna szülésznőnek, Szokolai Sándorné gyerekápolónak és Hevesi Ágnes diplomás ápolónak, virággal a főigazgató gratulált.

Ő a mienk, ő is, ő meg volt

Krizsánné Szedlacsek Magdolna szülésznő, a szülészet-nőgyógyászati osztály munkatársa 1977 óta dolgozik az orosházi kórházban. A belgyógyászati osztályon kezdett, de később rájött, hogy igazán a szülésznői pálya vonzza. Munkáját precízen, pontosan és lelkiismeretesen végzi, sokat tesz a kollektíva formálásáért. Sok kezdő szülésznőt tanított meg a hivatás szeretetére, átadta szakmai rutinját. Két felnőtt gyermeke van, unokája aranyozza be mindennapjait.

Szokolai Sándorné gyerekápoló 1979 óta dolgozik a kórház újszülött részlegén. Munkáját lelkiismeretesen és körültekintően végzi, az anyukák sokáig emlékeznek rá segítőkészsége miatt. Közösségi munkája is kiemelkedő, bármit elvállal, ha kollégái megkérik rá. Két felnőtt gyermek édesanyja.

Hevesi Ágnes diplomás ápoló az intenzív osztályon. 1990 óta dolgozik a kórházban, szülésznőként kezdett, majd 1992-től a kardiológiai osztályon folytatta munkáját. Közben megkezdte intenzív terápiás tanulmányait Debrecenben. 1995-ben nyílt meg az intenzív osztály, azóta ott dolgozik, 1998-ban elvégezte a szegedi főiskolán a diplomás ápoló szakot. Két kisgyermek édesanyja. 

Az ünnepségen talán dr. Patakfalvi János, a szülészeti osztály főorvosa tapsolhatott a leghangosabban, és büszkén súgta meg, az első két elismert kolléga az ő osztályán dolgozik, a harmadik pedig náluk kezdett, jó helyre kerültek az ezüst kitűzők.

Hevesi Ágnes az OrosCafénak elmondta, szereti a hivatását, nem is tudná elképzelni, hogy más munkát végezzen.
– Pörgős ember vagyok, és itt ilyen munka folyik, percről-percre változnak dolgok, amikhez igazodni kell és gyorsan, felelőséggel dönteni, a kihívásokkal megbirkózni, erről szól az intenzív terápia. Fontos, hogy a betegek és hozzátartozóik elégedettek legyenek a munkánkkal – emelte ki Hevesi Ágnes, hozzátéve, jóleső a vezetőség elismerése, ahogyan a betegek visszajelzése is.

Az ünnepséget tudományos ülés követte, amelynek keretében szakmai előadásokat tartottak számos témát érintve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.