- hirdetés -

Pörneki Attila Orosházán született, általános- és középiskolai tanulmányait is itt végezte, majd Szegeden szerzett matematika és ének-zene tanári diplomát, később közoktatás-vezető és pedagógus szakvizsgát. Szakmai munkássága komoly elhivatottságról árulkodik. A GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, egyben a Kodály Zoltán Gyermekkórus vezetője, akit a településalapítási ünnepségen Orosháza Városért elismerő címmel tüntettek ki.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Kossuth iskola igazgatójának életét végigkísérte a zene, hiszen már az általános iskolai tanulmányait is ének-zene tagozaton kezdte meg a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Ez az intézmény később is nagy szerepet játszott az életében, de ennyire ne szaladjunk előre! Akkoriban gyakran érkeztek hozzájuk pedagógusok a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából, az ő érdeklődését pedig több hangszer is felkeltette.

A leginkább a hegedű, ezt a szakot később a zeneiskolában is elvégezte, de autodidakta módon megtanult zongorázni, később pedig templomi orgona szakon is lehetősége nyílt tanulni. Járt magánének szakra, de játszott az Orosházi Fúvószenekarban is nagydobon és cintányéron. A zene iránti érdeklődés a középiskolában is folytatódott, többek között a Táncsics Mihály Gimnázium akkori kamarakórusának is tagja volt, az egyetemi évek során azonban még csak hobbiként végezte a zenei tevékenységet, érettségit követően a matematikát választotta.

Sikert sikerre halmoz a Kodály Kórus (Fotó: Vörösmarty Mihály Általános Iskola)

Az egyetemet is ezen a szakon végezte el, tanárként 2005-ben kezdett el dolgozni az akkori József Attila Általános Iskolában (ma Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola). 2010-ben helyezkedett el a Kossuth iskolában, ahol 2020-tól már az igazgatói feladatokat látja el. Vezetőként eltökélt abban, hogy az intézmény kiváló szakembereket képezzen a városnak és a térségnek.

Közben ismét egyre nagyobb szerepet kezdett kapni az életében a zene, kiváló minősítéssel végezte el az ének-zene tanári főiskolát, majd megszerezte a mesterdiplomát is. Megszervezte Orosháza Város Pedagógus Nőikarát, újraszervezte a Táncsics gimnázium (ott is dolgozott óraadó énektanárként és matematikatanárként is) kórusát, majd 2016 novemberében felkérést kapott a Kodály Zoltán Gyermekkórus vezetésére, mely irányításával felkerült Magyarország kórustérképére.

Az elismerés átvételekor (Fotó: Nagy Kristóf)

Hazai és nemzetközi sikereket is értek el az elmúlt hónapok, évek során, a 2023-as esztendő a közel 70 éves múlttal rendelkező zenei tagozat legsikeresebb éve lett. Pörneki Attila sokrétű feladatai mellett önkéntes szolgálatot is vállal, hiszen a gyermek és ifjúsági kórusok mellett az egyházzenei munkássága is figyelemre méltó. Áldozatos munkájáért és példamutató hozzáállásáért a múlt héten megrendezett településalapítási ünnepség során Orosháza Városért elismerő címmel tüntették ki.

– Született orosháziként nagyon megható és szívet melengető, hogy méltónak találtak egy ilyen neves és rangos kitüntetés elnyerésére. Ez az elismerés csak még inkább megerősített abban az elhatározásomban, hogy Orosháza városát a legjobb tudásom és képességeim szerint szolgáljam – nyilatkozott a díjról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.