- hirdetés -

Csodálatos kézimunkákkal, míves hímzésekkel találkozhatott az, aki április 24-én a művelődési központban járt. Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte ugyanis az orosházi Díszítőművészeti Kör – kiállítással.

Távolról festményeknek tűnhetnek, el sem hinné az ember, hogy bármi közük van tűhöz, cérnához azoknak a kiállítási daraboknak, amelyeket a művelődési házban mutattak be csütörtökön. Az orosházi Díszítőművészeti Kör a településalapítási ünnepségsorozat keretében – városunkhoz hasonlóan – kerek évfordulót ünnepelt. Ennek alkalmából kiállítást rendeztek, ahol míves, gyönyörű munkákból szemezgethettek az érdeklődők: 35 kiállító 250 kézimunkáját csodálhatták meg az egybegyűltek.

Hímzett ruhába bújt gyerekek a kerek évfordulóra rendezett tárlaton Fotók: Rajki Judit
Hímzett ruhába bújt gyerekek a kerek évfordulóra rendezett tárlaton (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A megnyitót testvértelepülésünk, a vajdasági Szenttamás polgármestere, Mladenović Zoran nyitotta meg, méltatva a szebbnél szebb kiállítási darabokat. Pusztai Lajos, a művelődési központ ügyvezetője a hímző asszonyok ügyességét, és a kört vezető Sonkolyos Károlyné kitartó munkásságát dicsérte.

Az ügyvezető külön kiemelte, hogy Margitka néni április 24-én este, a településalapítási ünnepségen Orosháza Városáért kitüntetésben részesült.

Nézd meg, Margitka néni hogyan nyilatkozott a városi tévének:

Az is elhangzott, a Díszítőművészeti Kör tevékenységének hála olyan alkotások jöttek létre, melyek száz év múlva is értékek maradnak.
– Szorgalmat, szeretetet, kitartást lehet tanulni a hímzésből. Akinek nincs hozzá türelme, ne is fogjon hozzá – vallja Sonkolyos Károlyné, aki szerint inkább egy tálca kendőt ajándékozzunk egymásnak, mint például tábla csokoládét. – A hímzés, a kézimunkák sokkal maradandóbbak, értékállóbbak. A mai napig őrzöm azokat a kendőket, terítőket, melyeket a nagymamámtól kaptam, sok szép, régi emléket idéznek fel – teszi hozzá a Díszítőművészeti Kör vezetője.

A Harangos néptáncegyüttes dél-alföldi táncai után ki-ki megcsodálhatta a különleges munkákat. A jellegzetes orosházi és békési minták mellett erdélyi, palóc, matyó és kalocsai motívumokat láthattak az érdeklődők, mindezt táskákon, kötényeken, ruhákon, terítőkön. Aki lemaradt a megnyitóról, az ne csüggedjen: a kiállítás május 12-ig tekinthető meg a művelődési központ színháztermének előcsarnokában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.