- hirdetés -

270. születésnapját ünnepelte Orosháza Szent György napján. Az evangélikus templomban tartott ünnepségen átadták az idei elismeréseket is nyolc olyan embernek, akiknek teljesítménye kiemelkedő. 

Kevés közösség mondhatja el magáról, hogy pontosan tudja, mikor van településének születésnapja – Orosháza ebből a szempontból ritka kincs birtokosa. A korabeli krónikások Szent György napját, április 24-ét jegyezték fel az újratelepítés dátumaként 270 évvel ezelőtt. A kerek évfordulót a hagyományok szerint ünnepelte a város. Szerdán fúvószene szólt az evangélikus templomban, csütörtökön pedig a zombai harang mellett adták át az (idén bronz helyett már üvegből készült) elismeréseket nyolc kiemelkedően teljesítő embernek.

Fotók: Rajki Judit
Az idei kitüntetettek az evangélikus templomban (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Az egykori puszta múltját Zalai Mihály alpolgármester idézte beszédében, kiemelve, Zombáról érkező őseink, élükön Ravasz Györggyel csak egy templomromot, és egy magas, terebélyes körtefát találtak a pusztában.
– Az első telepesek magukkal hozták azt a kis harangot, amely zombai templomukban istentiszteletre hívta össze őket. Négy esztendeje már, hogy településünk alapításának évfordulóját, Orosháza születésnapját a zombai harang mellett ünnepeljük, hirdetve azt, hogy ez az a hely, ez az a tárgy, amely Orosháza újraszületését, újraéledését leginkább szimbolizálja. Itt gyűlünk össze évről-évre azért, hogy megemlékezzünk azokról az elődeinkről, akik a település alapításában részt vettek, s mindazokról, akik előttünk járva életükkel, munkájukkal virágzó községet, a „legnagyobb magyar falut”, majd egy erős, iparosodott várost teremtettek. Itt ismerjük el mindazoknak a munkáját is, akik tevékenységükkel leginkább hozzájárultak Orosháza fejlődéséhez, jó hírének növeléséhez – emelte ki ünnepi beszédében az alpolgármester, aki a város elmúlt egy évét is összegezte.

Zalai Mihály mondott ünnepi beszédet
Zalai Mihály mondott ünnepi beszédet

Zalai Mihály sorolta a veszteségeket, milyen jeles orosháziaktól kellett búcsúzni, de sorolta az örömteli eredményeket is: a különböző beruházásokat, pályázatokat. Az alpolgármester úgy fogalmazott, a legfőbb feladat az egység megteremtése:
– Az előttünk álló év is számtalan kihívást, feladatot tartogat. A vita természetes, de nem szabad elfeledni, hogy előbb magyarok, aztán orosháziak, s csak harmadsorban politikailag elkötelezettek vagyunk. Sok dolgunk van még az egység megteremtésében, aminek alapja a város iránti elkötelezettség, megjelenési formája a törődés, a közös ügyeink iránti aktivitás. A következő évnek és Orosháza következő képviselő-testületének is kiemelt feladata kell, hogy legyen ennek az egységnek a megteremtése, jövőbeni fejlesztéseinknek is részben ezt a célt kell szolgálnia, mert csak az összetartó közösség lehet eredményes – zárta gondolatait az alpolgármester.

A Vörösmarty iskolások kórusa foglalta keretbe a településalapítási ünnepséget. Kordokumentumokra építő ünnepi műsort a református iskola diákjai adtak, leginkább Veres József egykori evangélikus lelkész anyagira támaszkodva idézték a zombai harang útját, és a településalapítók hittel alapokat építő mindennapjait. A diákokat Bárdos Zsuzsa tanárnő készítette fel. Ezt követően a művészeti iskolások léptek fel, zenével zárva az ünnepséget.

Orosháza Városért

Orosháza Városért elismerést kapott Pusztainé Szabó Margit az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola címzetes igazgatója. Az elmúlt négy évtizedben elismert vezetője volt intézményének, majd az összevont városi általános iskolának. Intézményében nevéhez fűződik a Zsolnai-féle ún. értékközvetítő és képességfejlesztő program alkalmazása. Tavaly megkapta a Békés megyéért, 2010-ben Az Orosházi József Attila Általános Iskoláért díjat.

Orosháza Városért elismerésben részesült Sonkolyos Károlyné az orosházi Díszítőművészeti kör vezetője. Margitka néni fél évszázada kiemelt figyelmet szentel a Békés megyei, ezen belül is az orosházi hímzés motívumainak feltárására és megismertetésére. A csoport tagjaitól mindig megkövetelte a magas színvonalú munkát, ugyanakkor szerény, türelmes oktató. A csoport munkáival sikeresen mutatkoztak be számos országban.

Orosháza főterének tájépítészeti koncepcióját és tájépítészeti kiviteli terveit Török Péter Prima Primissima díjas, Europa Nostra Díjas és Ybl Miklós-díjas táj- és környezetépítész készítette, amiért a képviselő-testület Orosháza Városért Díjat adományozott részére. Munkássága országos szinten is ösztönző hatást váltott ki a városi terek művészi igényű megújítása és szerepük felértékelése irányába.

Orosháza Város Sportjáért

Jeszenszky Paulovics Lászlót versenyzői és edzői munkássága mellett példamutató közösségi szerepvállalásáért és emberi magatartásáért terjesztették fel az Orosháza Város Sportjáért kitüntetésre. Az elmúlt években számtalan gyermek tanulta nála a birkózás alapjait, és lettek diákolimpiai vagy magyar bajnokok. Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub edzője folyamatosan képzi magát, munkáját a Magyar Birkózó Szövetség is elismerte.

Az Orosházi Női Kézilabda Club elnökeként tevékenykedő Mikus István életét végigkísérte a kézilabda. Volt edző a felnőtt megyei osztályban és az NB I-ben is, de trénerként a legtöbbet az utánpótlás csapatok kispadján töltötte. Edzőként és sportvezetőként mindig előtérbe helyezte az utánpótlás nevelést, számos tanítványát válogatták be a korosztályos válogatottakba, ezzel is kiérdemelve az Orosháza Város Sportjáért elismerést.

Az Orosháza Város Sportjáért kitüntető díjat vehette át ifj. Németh István testnevelés szakos középiskolai tanár, teniszedző. Az eltelt közel húsz év alatt több száz gyermek és felnőtt vett részt az általa nagy lelkesedéssel, hivatástudattal, sportszeretettel vezetett tanfolyamokon. A tehetségek kiválasztása és gondozása a másik nemes feladata, eredményességét bizonyítják azok a sikerek, amelyek ismertté tették az Orosháza Városi Teniszklubot országszerte.

Tóth-Kása Sándor élete a sport, az egyesület, a gyerekek. Az OMTK Utánpótlás Labdarúgó Egyesület 1913 elnöke sportvezetői tevékenységének elismeréséért, munkája, hozzáértése, a gyermeksport és a labdarúgás iránti elkötelezettsége miatt vehette át az Orosháza Város Sportjáért kitüntetést. Az általa irányított klub szervezetten, eredményesen működik. Soha ennyi gyermek nem rúgta a labdát orosházi labdarúgó sportegyesületben.

Örökös Vándordíj

Szorgalmas, kitartó és példamutató tanulmányi és sporteredményével Fehér Zsófia érdemelte ki a Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíjat. A 15 éves, kiemelkedően tehetséges asztaliteniszező korosztálya legjelentősebb versenyeit megnyerve mára eljutott az ifjúsági válogatott tagságig, emellett Orosháza NB I-es felnőtt csapatának is meghatározó tagja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.