- hirdetés -

Aki szereti a jó színházat, az gyorsan kapjon észbe és menjen el jegyért a művházba. Az orosházi színjátszós diákok brutál jó darabot adnak elő – csütörtökön és pénteken. Ez az Átjáró magamhoz.

A színház világnapjára stúdiószínházi előadással készült a művelődési központban működő NagyOK színjátszó csoport. Március 26-án meg is volt az első két előadás, zajos sikerrel.

Úgy ültem be a művház színpadára, hogy tudtam, miről szól a darab, hiszen én is tagja vagyok Imre Juli színjátszós csapatának. De ebben a darabban nem szerepelhettem, lévén, már régen elszállt felettem a kamaszkor. A felolvasópróbákon még ott voltam, de az tavaly ősszel volt, azóta pedig nem jártam bent, úgyhogy nagy volt bennem a várakozás, mit nyújtanak a srácok.

Szóval ültem a stúdiószínházzá varázsolt színpadon, az első sorban, ahol a színjátszósokat meg is érinthettem volna. Tudtam, hogy ez most más, mint az eddig színpadra állított darabok. Itt minden igazi, semmi nem mese.

Orosháziak. Fiatalok. Tudják mit akarnak. Nézzétek meg őket! (Fotó: Bruno Silva)
Orosháziak. Fiatalok. Tudják mit akarnak. Nézzétek meg őket! (Fotó: Bruno Silva)

A kiváló kortárs drámaíró, Tallér Edina írt nekik darabot, amely a tinédzserek hétköznapjait, problémáit, emberi kapcsolatait taglalja, ám a felnőttek számára is elgondolkodtató kérdéskört boncolgat. A fiúk és lányok pedig ott, karnyújtásnyira váltak a darab végére veszekedő, civakodó, egymást szívató és megalázó kamaszokból érett és megértő, önmagukat megismerő fiatal emberekké. És így már tökéletesen érthető a darab címe is, az

átjáró magamhoz

És itt a lényeg: súlyos, nehéz dolgokat mondanak ki a szereplők, legfőképpen önmagukról. Egyfajta tükör ez, hiszen a látszat sokszor csal. Az életben is szinte mindenki mást mutat magáról, mint amilyen valójában. És miért pont a gimisek lennének kivételek? Erre kényszeríti őket az a közeg, ahol felnőnek, a magukkal hozott családi és szociális háttér és az a rengeteg hatás, ami rájuk – és mondjuk ki, ránk, felnőttekre – zúdul nap mint nap. Ez mind megjelenik a színpadon. De olyan tökéletes adagolásban, hogy nem azon gondolkodom közben, mikor vágjam fel az ereimet, mert magamra vagy a környezetemre ismerek. Erről szó sincs, hiszen a darab mindezek ellenére nem komor. Sőt, nagyon is

lendületes, fiatalos.

Tele van poénnal és élettel, hiszen tízenéves srácok és lányok villantják fel, milyen az élet a suliban. Volt, hogy hangosan felnevettem és volt, hogy megcsillant a könny a szememben. Ültem a székben, és 50 percen át simán elhittem nekik – 38 évesen – hogy én most újra tinédzser vagyok. Izgultam, hogy kinek jön be a randi, és röhögtem, amikor egymást ugratták.

A zenék, a díszlet, a hangulat, a közeg tökéletesen eltalált. És ami nagyon fontos: itt nem profi színészek, hanem orosházi, színjátszást szerető és azt alázattal csináló gyerekek állnak a színpadon! Erre mondják azt, hogy 10/10.

A különleges kamasztörténetre elsősorban ezt a korosztályt várják, de aki felnőttként szereti a színházat, feltétlenül szánjon rá egy szűk órát, nem fog csalódni. Úgy kapunk örökbecsű „jellemórát” a fiataloktól, hogy azt igazából csak utólag vesszük észre.

A középiskolás színisek március 27-én 12.15-től és 16 órától, március 28-án pedig 19 órától állnak ismét közönség elé. Jegyek után érdeklődni a művelődési központban lehet.

És a végén álljon itt a szereposztás

Ricsi: Farkas Izsák
Kicsi – Ricsi nővére: Nagy Zsuzsanna
Fruzsi: Gombkötő Fanni
Anna – Fruzsi nővére: Domján Anikó
András: Pribelszki Norbert
Tamás: Baranyai Balázs
Baba: Imre Natália
Panna: Mikli Hanna
Andi: Sárközi Anna
Fecske: Farkas Eszter
Gábor (új fiú): Molnár Tibor

Író: Tallér Edina
Rendező: Baranyainé Imre Julianna

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.