- hirdetés -

A Fidelitas alelnöke szerint az ‘48-as forradalmi eszméket a mai fiataloknak kell tovább vinni tanulással, családalapítással és hazaszeretettel.

Az 1848-as forradalom évfordulójának előestéjén tartotta hagyományos megemlékezését az Orosházi Fidelitas. A művelődési központ előtt március 14-én este közel százan gyűltek össze magyar zászlókkal és mécsesekkel kezükben.

A Fidelitas ügyvezető alelnöke, Böröcz László beszéde elején felvillantotta a 166 évvel ezelőtti európai történéseket, amik a magyarországi eseményekhez vezettek.

Böröcz László a fiatalok felelősségét hangsúlyozta (Fotó: Melega Krisztián)
Böröcz László a fiatalok felelősségét hangsúlyozta
(Fotó: Melega Krisztián)

– Március 15-én a haza sorsának jobbra fordulásáért tenni akaró, elszánt fiatal értelmiségek fellépése olyan lavinát indított el, mely az önkényuralom bástyáit, ha nem is tudta ledönteni, de erősen megingatta. Az európai forradalmak közül egyedül a magyarországi jutott el sikeres katonai ellenállásig – fogalmazott. Kiemelte, hogy huszonéves fiatalokként a márciusi ifjakat az újrakezdés, a cselekvésvágy, a nemzeti összefogás reménye hajtotta, a szabadságért küzdöttek.

Hozzátette, hogy ma huszonévesként nehéz megérteni, mit jelent harcolni és meghalni a szabadságért.
– E generáció tagjai kisgyermekek voltak vagy még sem születtek a rendszerváltozás éveiben, így nem élhették át, miként szabadult ki hazánk a kommunista rezsim rabigája alól. Nem tapasztalhatták meg a zsarnokságot, a megfélemlítést, nem taposta lábbal szabadságjogaikat a vörös diktatúra. A mai fiatalság tálcán kapta a szabadságot. Nem ismeri az elnyomás ízét, nem kellett a Himnusz helyett az Internacionálét énekelnie, a cenzúrával csak a történelemkönyvekben találkozott, elégedetlenségének pedig korlátok nélkül adhat hangot – mondta beszédében Böröcz László.

A szónok úgy fogalmazott, hogy a tálcán kapott szabadság felelősséggel jár. A mai ifjúság felelőssége a tanulás és a családalapítás, még akkor is, ha a mai fogyasztói társadalom hamis illúziókat táplál a fiatalok felé. Kiemelte, hogy a mai fiatalság felelőssége a magyar föld megművelése is, hiszen a sikeres gazdálkodás nélkülözhetetlen a vidéki népesség megtartásához.

A beszéd után Nagy Krisztina énekművész műsorát hallgatták meg, majd Lázár Zsolt evangélikus esperes mondott imát. Az ünnepség végén a megjelentek virágokat és mécseseket helyeztek el Petőfi Sándor mellszobránál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.