- hirdetés -

Az őszi gabonák jól fejlődnek, de több mint hatvan milliméter csapadék hiányzik a földből. Áprilisban választ az agrárium is, idén pedig 725 milliárd jut az agrárgazdaság támogatására.

Kedvez az időjárás a mezőgazdasági munkálatoknak, Orosháza határában is egyre több munkagéppel találkozhatunk. A jó idő beköszöntével megkezdődött a műtrágyázás, jelenleg pedig a talajok lezárása a legfontosabb. Az Orosházi Gazdakör elnöke szerint sürgetőek a tavaszi munkák.

A gazdák már a földeken dolgoznak (Fotó: Rajki Judit)
A gazdák már a földeken dolgoznak (Fotó: Rajki Judit)

– Nagyon kevés volt a téli csapadék, több mint hatvan milliméter hiányzik. Az őszi gabonák most még jót mutatnak, de fontos lenne a kiadós eső. A következő hetekben jön a gyomirtás, majd áprilisban már a kukorica, napraforgó vetése lesz soron – mondta el Horváth József.

Vétózhatnak a földbizottságok

Nem csak a földeken várnak fontos feladatok a mezőgazdasági termelőkre, a következő időszak sok újdonságot hoz. Áprilisban választanak az agráriumban is, valamennyi településen létre kell hozni az úgynevezett helyi földbizottságokat (a településekhez tartozó földterület függvényében 3-9 tagúak lesznek). A helyi gazdák közössége által megválasztott földbizottságnak „vétójoga” lesz május után, azaz beleszólást kapnak abba, hogy egy-egy földadásvételi ügylet létrejöhet-e vagy sem. Az Orosházi Gazdakör elnökének tájékoztatása szerint az ehhez kapcsolódó kormányrendeletet még nem hirdették ki.

Agrártámogatások 725 milliárdból

Támogatások, földtörvény, Közös Agrárpolitika – a legfőbb tudnivalókról fórumsorozat keretében tájékoztat a gazdakör. A legutóbbi fórumon elhangzott, az idei esztendő úgynevezett átmenti év, számottevő újdonság nem várható a támogatási rendszerben, jövőre azonban már komoly változások lesznek. A szaktárca tájékoztatása szerint a magyar agrárgazdaság támogatására 2014-ben mintegy 725 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az Orosházi Gazdakör március 24-én tartja következő fórumát, melynek vendége Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.