- hirdetés -

Tünde, Péter és Dániel – ők a Mocsári család. És hogy miről ismertek? Fűszerpaprikát termelnek, nem is akármilyet. Már a harmadik generáció színesíti ételeinket határon innen és túl.

Mocsári Péter szüleitől leste el a paprikatermesztés alapjait, majd több mint 20 éve úgy döntött, mindent maga mögött hagyva ő is ezzel kezd foglalkozni. Felesége, Tünde menet közben vált a családi kistermelés részévé, majd fiuk, Dani már beleszületett a közös vállalkozásba.

– Először csak egy szekrényünk volt a fűszernövény tárolására, majd szépen lassan fejleszteni kezdtünk – mesél Péter a kezdetekről. Mint mondja, egy dolog az óta sem változott: minden kézzel készül, a palánták nevelésétől az ültetésen, majd a betakarításon, feldolgozáson át egészen a csomagolásig. Az orosházi fűszerpaprika jó hírét fesztiválokra, vásárokra is viszik, sok külföldi keresi őket.

Mocsáriék egyébként szabadföldi és fóliás termelést is folytatnak. Összesen egy hektáron termelnek fűszerpaprikát – az éves termés viszont nagyban függ a körülményektől, van, hogy semmi nem terem, van, hogy a tonna számot is eléri. Mint mondják, a legnagyobb probléma éppen az időjárás változékonysága, hiszen ki vannak téve a természet szeszélyeinek.

A Mocsári család fűszerpaprikája egyre ismertebb (Fotó: Rajki Judit)
A Mocsári család fűszerpaprikája egyre ismertebb (Fotó: Rajki Judit)

Az orosházi fűszerpaprika jó hírét fesztiválokra, vásárokra is viszik, sok külföldi keresi az orosházi paprikát.
– A paprikatermelés tudomány – állítja apa és fia, Péter és Dani. – Teljesen megtanulni nem lehet, a legtöbb termeléssel kapcsolatos dolgot magunknak kell kitapasztalni. Ez egyszerre életforma és életcél is – teszi hozzá Dani, aki egyébként mezőgazdasági szakot végezett el, hogy átvegye a gazdaságot.

A család szeretne több lábon állni, ezért fejlesztésbe kezdenének. Szeretnének például egy csomagológépet, de fejlesztenék a kínálatot: tervezik többféle zöldségből összekombinált ételízesítő, és saját liszt előállítását is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.