- hirdetés -

Az orosházi végzős diákok több mint fele Szegeden szeretne továbbtanulni. Február 15-ig jelentkezhetnek a felsőoktatásba felvételizők a szeptemberben induló képzésekre.

Érdmesebb az e-felvételit használni, mert nyomtatott jelentkezési lapot már csak a minisztérium és az Educatio ügyfélszolgálatán lehet beszerezni. Az online kérelem kitöltéséhez hasznos útmutatót közölt az eduline.hu.

Érettségi és felvételi - a végzősöket most leginkább ez foglalkoztatja (archív fotó: Rosta Tibor)
Érettségi és felvételi – a végzősöket most leginkább ez foglalkoztatja (archív fotó: Rosta Tibor)

Fontos információ, hogy maximum öt hely jelölhető meg, és ugyanannak a képzésnek az állami és az önköltséges formája egy helynek minősül. A jelentkezési sorrenden legkésőbb július 10-ig lehet változtatni. A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint, ebbe három szak megjelölése fér bele (ugyanennyit kell fizetni, ha csak egy vagy két képzésre akar valaki felvételizni). Ezeken felül egyenként további 2-2 ezer forintot kell befizetni szakonként, ha tehát négy szakot jelöl be a diák, akkor azért 11, öt szakért 13 ezer forintot kell fizetni.

A Székács evangélikus iskolában idén két kis létszámú osztály diákjai tesznek érettségi vizsgát. Mind a 27-en szeretnének továbbtanulni, többségük, mintegy 70 százalék valamelyik egyetemre, főiskolára készül, a többiek OKJ-s képzésben szeretnének részt venni – tudtuk meg Fehér Borbála igazgatóasszonytól. A Székács iskolások 90 százaléka sikerrel veszi a felvételi akadályokat, és az első, legfeljebb a második helyen bejelölt iskolában kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. Az igazgatóasszony elmondta, azok, akik nem kerülnek be a felsőoktatásba, általában valamilyen OKJ-s képzést választanak, vagy ismételt érettségi vizsgán szerzett jobb eredménnyel próbálkoznak a következő esztendőben. Megtudtuk, az utóbbi két évben a székácsosok már inkább az e-felvételit részesítették előnyben, ugyanez igaz a Táncsics gimnazistákra is.

A Táncsics Mihály gimnáziumban idén 184 az érettségizők száma – tudtuk meg Makuláné Gulicska Valériától, az iskola igazgatójától. A továbbtanulás kapcsán az igazgatóasszony elmondta, a gimnázium végzőseinek mintegy 75%-a jelentekezett egyetemre, főiskolára tavaly, a többiek OKJ-s szakképzést választottak, előnyben részesítve az iskolában induló szakképzéseket. A táncsicsosok javarészt sikeresen felvételiznek, mintegy 80%-os a felvettek aránya, de eltérő az adat osztályonként is, van, ahol csaknem 95%-ról beszélhetünk.

A Táncsics és a Székács iskola diákjainak körében is a legnépszerűbb a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), mindkét gimnáziumból a továbbtanulni szándékozók több mint fele ezt az iskolát jelöli első helyen. A szakok közül pedig a természettudományi, bölcsész, gazdasági, műszaki és jogi képzés egyaránt népszerűek. Az SZTE-t egyébként a QS 2013/2014-es világrangsorában az 501-550. helyre sorolták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.