- hirdetés -

Nehéz, de eredményes év: így összegezték az agrárium elmúlt időszakát az Orosházi Gazdakör hagyományos bálján. Egyúttal útjára indult az adománygyűjtés is, a földműveseknek állítanának emlékművet.

Évről évre hagyomány már, hogy az Orosházi Gazdakör bálját koszorúzás előzi meg. Ez idén sem történt másként, a Kisbirtokosok Szövetségének volt székházán álló emléktáblán helyezték el a megjelentek az emlékezés koszorúit január 25-én este.

Köszöntő beszédében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke elmondta, az egykori székházat mint az orosházi gazdák otthonát építették meg az elődök, mely lehetőséget adott az együttlétre, a képzésre, az ügyes-bajos dolgok megbeszélésére.

– Az orosházi és környékbeli gazdák olyan feladatot vállaltak a múlt emlékének őrzésével és ápolásával, a hagyományok tiszteletével, amely nem minden térségben adatik meg – fogalmazott a MAGOSZ elnöke. Jakab István beszédét követően az emlékezés koszorúit a Magyar Gazdák Országos Szövetsége, Orosháza Város Képviselő-testülete, és a Gerendási Gazdakör megjelent képviselői helyezték ez az egykori Kisbirtokos székház oldalán található emléktáblánál.

Fotók: Rajki Judit
Több mint 300-an kapcsolódtak ki  a szombati gazdabálon (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Az Orosházi Gazdakör nyolcadik alkalommal rendezett bált, a Táncsics gimnázium tornacsarnokába több mint 340 vendéget vártak a szervezők. Egyúttal elindult az adománygyűjtés a szervezet által kezdeményezett szoborállításhoz is.

A gazdakör a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Művészetek Kollégiumához adta be pályázatát még 2013 szeptemberében a szoborállítással kapcsolatban. A Dózsa György utca – Bajcsy Zsilinszky utca sarkán lévő közterületen állna a szobor az Orosháza felvirágoztatását elindító földművesek emlékére. Sikeres pályázat esetén az összköltség 9,6 millió forint.  A szobor makettjét bárki megtekinthette a bál ideje alatt az iskola tornacsarnokában. Az emlékműhöz egyébként a Vidékfejlesztési Minisztérium 3 millió forintos támogatást biztosít, emellett Orosháza önkormányzata is támogatja a beruházást.

Az elmúlt időszakot összegezve az Orosházi Gazdakör elnöke, Horváth József elmondta: mozgalmas évet zártak, említette többek között a tavaszi agrárkamarai választásokat, a Kárpát-medencei gazdák fórumának létrehozását, és a hagyományos, helyi gazdaköri rendezvényeket. Kitérve az idei tervekre elmondta: alig négy hét múlva ismét megrendezik a Hagyományok, Ízek Versenyét, augusztusban pedig a nemzetközi gazdakörök találkozóját.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke is összegzett: szerinte nehéz, kemény, de eredményes év volt az előző:
– Megteremtettük az alapját annak, hogy az elkövetkezendő évben 30 százalékkal nagyobb eredményt érjen el az agrárélelmiszer-gazdaság, ebben segíthet az új európai uniós ciklus fejlesztési támogatása. Május elsején lejár a földmoratórium, életbe lép a földtörvény, emellett megkezdte munkáját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ezek által megteremtettük a magasabb színvonalú termelés alapjait – összegezte Jakab a bálon, majd a köszöntőket a mulatság követte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.