- hirdetés -

Csütörtök este tartotta évzáró vacsoráját az Orosháza és Térsége Gazdakör. Az eseményen a tagságon kívül jelen volt Jakab István a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke és Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára.

Az ünnepélyes évzáró beszámolókkal indult. Brlázs Róbert elnök nem csak a 2023-as esztendőben elvégzett munkát és az elért eredményeket ismertette, hanem – mivel az elnökségi ciklus év végével lezárul – a 2020 óta eltelt időben végzett munkáról, az akkor tett vállalások teljesüléséről is beszámolt.

– Egy gazdag szakmai örökséget vettünk át, de a mezőgazdaságra jellemző elöregedés sajnos ezt a szervezetet is utolérte, ezért a vezetés fiatalítása mellett, a tagság megfiatalítását is célul tűzték ki. A három év megfeszített munkájának eredményeként a 2020-as 55 fővel szemben, ma 146 fős tagsággal rendelkezik a gazdakör, az átlagéletkor pedig 64 évről, 53 évre csökkent. A gazdakör ezen időszakon belül további két tagozattal bővült, a Fiatal Gazda tagozat mellett, Pálinka Klub és Kézműves-kistermelői tagozat kezdte meg a munkáját. Ezen túlmenően 2020-tól Agrárkerekasztalt is szervezünk az orosházi nagyüzemek és szakmai szereplők számára – mondta el egyebek mellett a gazdaköri elnök.

Brlázs Róbert elnök számolt be az elvégzett munkáról (Fotó: Gál László)

A beszámolóból kiderült, kapcsolataikat nem csak helyben, a Kárpát-medence minden szeglete felé építik, 35 határon túli szervezettel tartanak fenn aktív kapcsolatot.

Brlázs Róbert beszámolt az idei évben elért eredményekről is. A megvalósított sikeres rendezvények felsorolása mellett elmondta, hogy a MAGOSZ Békés vármegyei elnöksége által idén alapított két díj, az Év gazdaköre és az Év gazdaköri vezetője elismerő címe is Orosházára került.

– Azt gondolom teljesítette az Elnökség a ciklusra tett vállalását, megőrizte, sőt fejlesztette az Orosháza és Térsége Gazdakör jóhírét. A fiatalítással a hosszútávú tervekhez és munkához kialakítottuk a hátteret, egymásra és a környezetére odafigyelő közösségé alakultunk át – zárta a beszámolót az elnök, majd megköszönte a tagság bizalmát és a tisztségviselők munkáját.

Az évzáró a gazdakör felügyelő bizottsága és a tagozatok vezetőinek beszámolójával, illetve a tiszteletbeli tagok köszöntésével folytatódott. 75 évre csökkentette az elnökség a tiszteletbeli tagság életkorát, így több taguknak tiszteletbeli tagsáról szóló oklevelet adtak át. A tiszteletbeli tagság ugyan olyan jogokat ad, mint a rendes tagság, csupán a tagdíj fizetési kötelezettség alól felmentik.

Brlázs Róbert és Jakab István elismerő oklevelet adott át a Magyarok Kenyere programban adományozóként résztvevő gazdáknak és a zentai nemzetközi pálinkaversenyen sikeresen szerepelt klubtagoknak.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke is köszöntötte az orosházi gazdakört (Fotó: Gál László)

A generációváltás a gazdákat érintő földforgalmi törvény aktualitásáról Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára beszélt, majd Jakab István MAGOSZ elnök vette át a szót. Köszöntötte az orosházi gazdakört, mint az ország egyik legjobban, legeredményesebben működő gazdakörét, majd szólt az agrárium előtt álló lehetőségek a fenntartható fejlődés 2024-ben.

Egy finom vacsorával és beszélgetéssel zárult a záró közgyűlés és egyben a gazdakör hivatalos éve is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.