- hirdetés -

Darabot írtak az orosházi színjátszósoknak, a karaktereket róluk mintázták, a darabot tavasszal láthatja a közönség.

A művelődési központban működő középiskolásokból álló színjátszó csoportnak írt darabot egy fiatal kortárs drámaíró. A műben a gyerekekéhez hasonló karakterek kelnek életre. Tallér Edina Átjáró magamhoz című egyfelvonásosát tavasszal rendhagyó módon mutatják be.

A megnőtt Piruettesek most NagyOK néven folytatják a munkát. A színjátszósok már négy éve dolgoznak együtt a művelődési ház színpadán. A zenés, táncos Banya mesejáték sorozatukat nagyon sok gyermek látta, tavaly Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdőjével pedig ezüst minősítést kaptak egy versenyen. A darab ötlete nyáron vetődött fel. A csoport vezetője, Baranyainé Imre Julianna (kollégánk) drámapedagógus megkereste régi ismerősét, Tallér Edinát (napjainkban több darabját játsszák a színházakban – a szerk.), hogy lenne-e kedve egy közös munkához.

Közösen keresik az átjárót – egyelőre csak a próbán
Közösen keresik az átjárót – egyelőre csak a próbán

A fiatal író örömmel mondott igent. Ezt követően kezdődött csak az igazán nagy feladat, hiszen meg kellett ismernie a fiatalokat, ki miben jó, és a témákat is úgy alakították, hogy mindenki hozzátette saját ötletét. Majd az író mindezt papírra vetette.

– Nagyon izgalmas volt a folyamat, és a végeredmény várakozáson felüli lett– avatott be Imre Juli. – Néha zavarba ejtő a próbákon, amikor az az érzésünk, hogy a színjátszók saját mondatai hangzanak el, nem pedig a szereplőké.

A történet látszólag hétköznapi: középiskola, diákélet, hétköznapi sorsok – nem hétköznapi szemszögből. Az átjáró megtalálása közös, de egyben egyéni feladat is. A vége meseszerű, ugyanakkor kérdéseket vet fel a nézőben. A próbák gőzerővel folynak. És hogy mitől lesz a bemutató rendhagyó? Tavasszal megtudjuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.