- hirdetés -

Régi, hagyományos étel, ma is készítik. Leírjuk hogyan. Próbáld ki te is.

Károlyi Fülöp Béla Ízes Orosháza című kötetében találtuk Szabó Györgyné receptjét. A pecsenyét az Alföld Gyöngye Hotel főszakácsa különösen ízletes módon tálalta.

Hozzávalók:

1 kacsa- vagy liba húsa, só, személyenként 1-2 közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, fehér- vagy vöröskáposzta közepes fej, 1 kiskanálnyi ecet a káposztához, 1 evőkanál cukor.

Elkészítése:

Jó étvágyat hozzá
Jó étvágyat hozzá

A kacsa vagy liba vastaghúsát (mell, comb, szárny, stb.) sütötték meg tepsiben, amit kemencébe tettek. A megtisztított feldarabolt húst bevagdalták, megsózták, és egy éjjel pihentették, tepsibe vagy nagy lábasba tették. Reggel töltöttek alá egy kis vizet, így sütötték a kemencében vagy a tűzhelyen. Volt, aki a liba máját is itt sütötte a libahússal együtt. Időnként megforgatták. Készre sütötték a húst, a zsírt pedig addig, míg a benne lévő vizet elfőtte. A liba mája hamarabb elkészült, ezért nem maradt végig a tepsiben, hanem kivették, amikor már pirult.

A pecsenye mellé adták a tört krumplit, amit úgy készítettek, hogy a főtt krumplit megtörték, a zsiradékban megdinsztelt hagymával összekeverték, s a hús mellé adták. A fenséges étel mellé még dukált dinsztelt káposzta is. Szokás volt az is, hogy birsalmabefőttet ettek a hússal, friss kenyérrel.

A dinsztelt káposzta úgy készült, hogy vékony csíkokra szelték a káposztát, zsíron, kevés vízzel puhára párolták, mielőtt készre főtt meghintették 1-2 evőkanál cukorral, egy kevés ecettel megsavanyították.

Megjegyzés:

Ez az étel főleg ősszel készült, amikor a liba, kacsa meghízott. A tanyasi parasztasszonyok igen sok baromfit tartottak. Tyúk, liba, kacsa, gyöngyös volt leginkább, amit aztán piacra vittek. Nyáron leginkább baromfihús került a konyhára, ősszel pedig kacsa, liba, néha gyöngyös és pulyka, de ez utóbbiakat inkább eladásra tartották. Pulykát általában egyet tartottak meg karácsonyra, de ez sem volt általános szokás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.