- hirdetés -

A húsvét a nagyböjtöt követő ünnep a nagy falatozások ideje is. Az elmaradhatatlan sonka, tojás, kalács, torma mellett az ünnepi ebédek is fontosak. A húsvéti menü összeállításához kértük Mellis Csaba, az Élmény étterem vezetője tanácsait.

– A nagypénteki böjtöt, húsmentes étkezést még azok közül is sokan megtartják, akik nem igazán vallásosak. Nagypéntekre tudok javasolni például egy egyszerűen elkészíthető köménymagos tojáslevest, utána pedig valamilyen hús nélkül készült rakott ételt, például tojásos rakott karfiolt.

A reggelikből nem maradhat ki a füstölt, főtt sonka, tormával, főtt tojással, fonott kaláccsal és szombattól már a főételeknél sem kell a húst mellőznünk.

– A hagyományos húsvéti ételek közé tartozik a tejfölös, pikáns sonkaleves, a tojásos fasírtgolyó, vagy ennek változata, a Stefánia vagdalt (egyben, tepsiben sült fasírt, amibe főtt tojásokat sütünk bele). Ha a Stefániát választjuk, később, hidegen akár az ünnepi hidegtálra is tehetünk belőle. Köretnek készíthetünk majonézes, hagymás krumplisalátát, tojássalátát hozzá.

Szinte nincs is húsvéti asztal kaszinótojás és franciasaláta nélkül, de ha hidegtálakat is készítünk, sok fáradságtól kíméljük meg magunkat.

– A hidegtálra el tudok képzelni egy egyszerű, sajtos tormakrémes sonkatekercset, sajttekercset, töltött tojást, göngyölt csirkemell szeleteket és ide érkezhet a Stefánia vagdaltból is. Sütemények, desszertek közül a répatortát krémes töltelékkel, vagy a húsvéti csokis babkát, linzert, vagy akár húsvéti túrós kuglófot is elkészíthetjük, mindegyik igazi húsvéti finomság.

Néha, az ünnep végére már kicsit sok is a jóból. A változatosság gyönyörködtet, így van ez a gasztronómiában is és a megmaradt sonkából és egyebekből remek ételeket készíthetünk. A sonkás, tojásos rakott tésztát Mellis Csaba el is készítette és a receptjét is megosztotta velünk…

– Kis fantáziával az ünnepi asztal maradékaiból készíthetünk például finom rakott tésztát. A füstölt sonka, a tarja, a sonkalében főtt tojás, a hagyma, mind mind jó ízt ad neki. Kell hozzá: 3 db főtt tojás, 350 g tészta (fodros nagykocka), 20 dkg sonka, 2 közepes újhagyma, 30 dkg sajt. Az öntethez 5 dkg vaj 2 evőkanál finomliszt, 3 dl tej, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint és 200 g tejföl.

Igazi finomság és az ünnepi maradékokat is felhasználtuk (Fotó: Nagy Kristóf)

A tésztához: a tojásokat keményre, a tésztát félkeményre főzzük.

Az öntethez: Egy kis lábasban a vajat felolvasztjuk, majd beleszitáljuk a lisztet. Gyors kavarás mellett aranybarnára pirítjuk, majd fokozatosan belekeverjük a tejet. Levesszük a tűzről, fűszerezzük, majd elkeverjük benne a tejfölt.

Egy vajjal kikent tepsibe öntjük a tészta harmadát, majd a felkockázott sonka harmadát, az apró karikákra vágott hagyma felét és a felszeletelt tojásokat. Meglocsoljuk a mártás felével, majd jöhet még egy réteg. A tepsi tetejét a reszelt sajttal és a fennmaradó szósszal zárjuk, majd 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Az elkészült rakott tésztánkat lila hagyma karikákkal, saláta levéllel, feldarabolt hónapos retekkel díszíthetjük. Jó étvágyat hozzá!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.