- hirdetés -

Bazsali Ferenc orosházi festő születésének 90. és halálának 45. évfordulójának apropóján a művész 50 munkáját mutatja be a képtárban látható tárlat.

A múlt századi Orosháza egyik kiemelkedő festője volt Bazsali Ferenc, emlékkiállításának anyagát november 27-én mutatták be a nagyközönségnek a Városi Képtárban. A művésznek csupán húsz alkotó esztendő adatott meg, munkásságát azonban a Kortárs Magyar Művészeti Lexikonban is jegyzik.

– Olaj- és temperatechnikával készített realisztikus táblaképei az alföldi festészet hagyományait folytatják. Témáit szülővárosa szűkebb környezetéből merítette. Egyszerűen, logikusan felépített képein hidegek a színek, finom, szürke tónus jellemző rájuk. A hétköznapi témák (virágok, növények, apró használati tárgyak, utcák, házak, emberek) műalkotássá nemesültek vásznain – olvasható a lexikonban.

Bazsali Ferenc 50 alkotását felölelő tárlatot Koszorús Oszkár nyitotta meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Bazsali Ferenc 50 alkotását felölelő tárlatot Koszorús Oszkár nyitotta meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kiállítást Koszorús Oszkár helytörténész nyitotta meg. Tőle cseppet sem meglepő módon a művészről kutatómunkát végzett, eredményeit a megnyitó közönségével is megosztotta. Megtalálta Bazsali Ferenc nevét az orosházi állami polgári iskola 1935/36-os évkönyvében, és azt is megtudta, hogy 1940 és 1944 között a budapesti Iparművészeti Iskola díszítőfestő szakán tanult. Majd kitört a háború, és Ferenc aktív résztvevője volt az ellenállási mozgalomnak, fegyházba zárták, előbb Budapestre került, majd Sopronkőhidán tartották fogva. Sikerült szabadulnia, azonban beleszaladt a nyugat felé törő szovjet csapatokba, hadifogságba került, és csak 1945 szeptemberében jutott haza.

A Képzőművészeti Főiskolán 1947 és 1952 között tanult. Ott olyan, mára klasszikussá emelkedett tanárok oktatták, mint a konstruktív-geometrikus művészet atyja, Barcsay Jenő. Képtárunk alapítója, az orosházi Boldizsár István is nagy hatással volt rá. Budapesti lakását megtartva sok időt töltött Orosházán. Vezette a helyi képzőművészeti szakkört, és oktatta a Fiatal Orosházi Festőket is, például Dénes Sándort, Fekete Jánost, Feldmann Tibort és Ökvös Andrást. Művei több közgyűjteményben is megtalálhatók, többek között a Magyar Nemzeti Galériában is.

A kiállításon Bazsali Ferenc ötven alkotását lehet megtekinteni a Városi Képtárban január 15-ig. Az akvarellek és pasztellek mellett linómetszetekkel is találkozhatnak a látogatók. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.