- hirdetés -

Szombat hajnalban távozott közülünk Gyopárka tündér megálmodója, az Orosházi Csudafa szerzője, a magyarságtábor atyja, Károlyi Fülöp Béla címzetes igazgató.

Szombaton hajnalban orosházi kórházi ágyán elhunyt Károlyi Fülöp Béla. Hosszú betegség után távozott a 74 éves címzetes gimnáziumi igazgató, tanár, költő, blogger, alapítványi elnök, A hónap kulturális folyóirat szerkesztője, a magyarságtábor létrehozója, Orosháza gasztronómiájának lelkes kutatója. A város kulturális életének aktív tagja volt, kimagasló irodalmi munkássága közismert.

Fülöp Béla
Fülöp Béla (archív fotó)

Október végén bemutatták fiával közösen készült könyvét, melyen ő már egészségi állapota miatt nem lehetett ott. Az ikerkönyv Ne búsulj című része Károlyi Fülöp Béla verseit, a Csavargókönyv pedig fia, Fülöp Atilla Csaba verseit és elbeszéléseit tartalmazza. A rendezvényről itt írtunk.

Neki köszönhetően idén 18. alkalommal érkeztek diákok Orosházára Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és az anyaország több településéről, hogy ápolják hagyományainkat a magyarságtáborban. A Gyopárka tündér mesemondó versenyen évek óta megcsillogtathatják a gyerekek tehetségüket, az idei rendezvényen harmincan meséltek. Idén indult el az Alma a fájától programsorozat, melynek keretében elsőként vele és gyermekeivel beszélgetett Deák György.

Károlyi Fülöp Béla Erdélyben született 1939 nyarán, iskoláit Kolozsváron és Nagykárolyban végezte, 1970-től Orosházán tanított. 1974-től a Táncsics gimnázium magyartanára, 1976-tól igazgatóhelyettese, majd 1986 és 1996 között igazgatója, irányításával dolgozták ki a nyolc osztályos gimnázium nevelési és oktatási programját, amely 1991 óta működik az iskolában. 1996-ban nyugdíjba vonult, mint az intézmény címzetes igazgatója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.