- hirdetés -

Két évnyi szünet után ismét életre keltette a hagyományt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár és megrendezte, immár tizenötödik alkalommal, a Gyopárka tündér mesemondó versenyt.

Komoly múltra tekinthet vissza ez a megmérettetés, hisz Károlyi Fülöp Béla 2006-ban indította útjára, az Ifjúsági Magyarság Tábor részeként, annak záró akkordjaként. Az indulás után több helyszínt is végigjárt a Gyopárka tündér. Cinkuson kezdődött, majd rendezték a Székács iskolában, a Petőfi Művelődési Központban több helyen, míg 2013-ban megtalálta mai és úgy tűnik végleges helyszínét a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban.

A könyvtárosok a pandémia első évében megpróbálták online életben tartani a hagyományt. Ha ezt nem számítjuk, akkor a mai a tizenötödik mesemondó verseny, mely az évek alatt nagy népszerűségre tett szert. Szinte minden alkalommal legalább 25-30 apróság jelentkezik. Buzai Csaba könyvtárigazgató elmondta, a mostani versenyre is huszonhét nevezés érkezett.

Az óvodás korosztály kezdte a versenyt (Fotó: Justh VK.)

– Úgy hirdettük meg idén is a versenyt, hogy a jelentkezők számának és életkorának ismeretében határozzuk meg a kategóriákat. Egy kisgyermek végül nem tudott eljönni, így az óvodások korcsoportjában öt, az első-másodikosok csoportjában nyolc, míg a harmadik-negyedikeseknél tizenhárom versenyző mondhatja el meséjét. A város hét oktatási intézményéből és egy eleki általános iskolából érkezett a mezőny. Orosháza város önkormányzata támogatásának köszönhetően mindhárom korcsoportban értékes könyv nyereményekkel lesznek gazdagabbak a legjobbak, de üres kézzel nem engedünk haza senkit. Minden versenyző kap emléklapot és a Fülöp család jóvoltából egy-egy, „A csodálatos körtefa” című könyvet – mondta Buzai Csaba könyvtárigazgató.

A háromtagú zsűrinek – Csányiné Kádár Tünde, nyugdíjas könyvtáros, Dávidné Tóth Márta, nyugdíjas magyar szakos pedagógus és Mihucz Margit nyugdíjas óvónő – nem volt könnyű dolga.

Remek produkcióknak tapsolhattunk (Fotó: Justh VK.)

Az óvodások kezdték a mesélést, majd őket követte az első-másodikos korcsoport. Rövid szünet után a harmadik-negyedik osztályosok meséivel ért véget a verseny. Már az első meséknél szem nem maradt szárazon, de később is érthetően, szép magyarsággal előadott produkciókat láthattunk, hallhattunk az apróságoktól.

Az eredmények, a zsűri döntése értelmében a következők:

1. korcsoport: Óvodások. 1. Zvolenszki Alíz (Forrás Református Óvoda, Orosháza, felkészítő: Héjjas Irén). 2. Dénes Gergő (Forrás Református Óvoda, Orosháza, felkészítő: Héjjas Irén), 3. K. Tóth Lili Hanna Stella (Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Móricz Zsigmond utcai telephely, felkészítő: K. Tóthné Ferencsik Dóra).

2. korcsoport: 1-2. osztályosok. 1. Szloszjár Liliána (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Pörnekiné Csige Eleonóra), 2. Gaodi Szafira (Dr. Mester György Általános Iskola, Elek, felkészítő: Bellon Tiborné Durst Ilona), 3. Lantos Léna (Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, felkészítő: Nácsa Judit).

3. korcsoport: 3-4. osztályosok. 1. Sonkoly Fruzsina (Dr. Mester György Általános Iskola, Elek, felkészítő: Lupné Soós Tünde Ilona), 1. Tóth-Gáspár Boróka (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Farkas Attiláné), 2. Szirbik Roland (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Monostoriné Hrabovszki Éva).

Különdíj: Koszó Maja (Eötvös József Katolikus Általános iskola, Orosháza, felkészítő: Kenéz Olga).(Eötvös József Katolikus Általános iskola, Orosháza, felkészítő: Kenéz Olga), Oroszi Anna (Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, felkészítő: Makai Andrea), Riczán Eszter (Eötvös József Katolikus Általános iskola, Orosháza, felkészítő: Kenéz Olga). 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.