- hirdetés -

Őszi búzából a termelők 101 ezer hektár vetését tervezik a megyében, 2012-ben a növény vetésterülete 106 ezer hektár volt.

Őszi búzából a tervezett vetésterület mintegy ötven százalékát vetették be eddig, az őszi árpa és az őszi káposztarepce vetése időben megtörtént – tájékoztatta a Békés megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője az MTI-t.

Varjú Mónika elmondta: őszi búzából a termelők 101 ezer 200 hektár vetését tervezik, a búza vetésének csúszását a szeptemberi és az októberi esőzések okozzák. Lassítja a vetést az is, hogy a szokásosnál lassabban halad a kukorica betakarítása, október végéig a 105 ezer 600 hektárnyi kukoricás feléről takarították be a termést.

Őszi árpából 15 ezer 500 hektárt vetettek, őszi káposztarepcéből 11 ezer 200 hektárt, a vetés optimális időben befejeződött. Az elvetett növényi kultúrák, közöttük a korai vetésű búzák is kibújtak a földből, egyenletesen, jól fejlődnek – mondta el Varga Mónika. Megjegyezte: a meleg és a csapadékos őszi időjárás kedvez a talajlakó rágcsálóknak. A növényvédelmi szakszolgálat felmérései szerint a kikelt növényi állományok területén a szokásosnál jóval több a pocok és a güzü egér, ezért sok helyen indokolt a védekezés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.