- hirdetés -

Orosházán folytatott kötetlen megbeszélést az egyházi ügyekért felelős államtitkár a helyi országgyűlési képviselőkkel és egyházi vezetőkkel.

Kerekasztal egyeztetésre gyűltek össze az egyházak képviselői október 30-án Orosházán Simonka György, a Fidesz választókerületi elnöke meghívására. Dél-Békés országgyűlési képviselőjének invitálását elfogadta Hölvényi György egyházi ügyekért felelős államtitkár is, aki meghallgatta észrevételeiket, és választ adott a felmerült kérdésekre.

– Az előző ciklusban sok érdemi változás történt állam és egyház vonatkozásában, ezért is fontos a párbeszéd és az együttgondolkodás – fogalmazott az államtitkár. Hölvényi György kiemelte, azzal, hogy az egyházak nagyobb részt vállaltak a közoktatásban, egyúttal több feladat is hárul rájuk. Ezekben a feladatokban kívánnak segíteni az kerekasztal beszélgetésen felmerült észrevételek, javaslatok alapján.
– Az első tapasztalatok máris pozitívak, az egyházak nagy lehetőségnek tartják a hit- és erkölcs oktatás bevezetését, és a visszajelzések szerint sok olyan gyermeket tudnak megszólítani, akiket korábban nem volt lehetőségük elérni – összegezte az államtitkár.

Simonka György, Hölvényi György és dr. Dancsó József az egyeztetésen (Fotó: Rajki Judit)
Simonka György, Hölvényi György és dr. Dancsó József az egyeztetésen (Fotó: Rajki Judit)

A felnövekvő generáció tekintetében látja a hitoktatás erősödésének jelentőségét Simonka György országgyűlési képviselő, Fidesz választókerületi elnök is. Kiemelte, az egyik legfontosabb kérdés, hogyan tudják minél hatékonyabban segíteni a kormányzati erők az egyházakat annak érdekében, hogy minél több fiatal megtalálja hitét, melyre támaszkodhat a mindennapokban.
– Az egyházi fenntartású szociális, oktatási intézmények működési költsége mellett a hitéleti programokról is egyeztettünk, és átnéztük a fejlesztési elképzeléseket, valamint a pályázati lehetőségekre is felhívtuk a figyelmet – emelte ki az egyeztetést kezdeményező képviselő.

Egyház és helyhatóság hatékony és széleskörű együttműködésére Orosháza lehet a példa, dr. Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő rámutatott, Orosházán évek óta összehangoltan, egymást segítve dolgoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.