- hirdetés -

A közfoglalkoztatási program keretében jelentősen bővül a város eszközállománya. A traktor, betonkeverők, kézi szerszámok és munkaruhák a program lezárultát követően a város tulajdonában maradnak. 

Az elmúlt két évben közel 800 ember dolgozott Orosházán a Startmunka-programban, melynek elsődleges célja az érték- és munkahelyteremtés. Van azonban egy másik hozadéka is, mégpedig a települések eszközállományának bővülése. Orosháza város hat mintaprogram során kormányzati segítséggel számos eszközt vásárolt a munkavégzéshez, melyek a program lezárását követően is városi tulajdonban maradnak.

– A legnagyobb tétel az idei beszerzések során egy MTZ 820.4 traktor. A 6,6 millió forintos eszköznek elsősorban a belvíz elleni védekezésben vesszük nagy hasznát – tudtuk meg Mák Szabolcs közfoglalkoztatási koordinátortól. A belvíz elleni védekezéshez az előző évben kézi szerszámokat, és egy nádvágó adaptert is beszereztek, ami a meredek partfalak rendben tartásában jelent segítséget.

41600 facsemete, 15 kerékpár

Az illegális hulladéklerakók felszámolása során 173 tonnányi hulladékot kellett ártalmatlanítani tavaly, a gyopárosi erdő területéről például 20 tonnányit szedtek össze, főként kézzel. Ehhez a munkához is munkaruhákra, kézi szerszámokra volt szükség. A védőerdő telepítése során 5,2 hektáron összesen 41 ezer 600 facsemetét (kocsányos tölgyet, magyar kőrist, fehér akácot) ültettek el 2012-ben, a növények beszerzési költsége 832 ezer forint volt, az idei év feladata a területek és a facsemeték gondozása.

Épül a járda a Munkácsy utcában, minden eszköz megvan hozzá (Fotó: Rajki Judit)
Épül a járda a Munkácsy utcában, minden eszköz megvan hozzá (Fotó: Rajki Judit)

A közúthálózat karbantartása programra térve Mák Szabolcs elmondta, idén 6 km hosszan építenek, illetve javítanak járdákat városszerte, jelenleg például a Vasvári, Munkácsy utcákban dolgoznak a közfoglalkoztatottak. A munkához kézi szerszámokat, többek között vödröket, csákányt, talicskát vásároltak, valamint 711 ezer forint értékben két ipari betonkeverőt.

A mezőgazdasági programban idén 6 hektáron termesztenek konyhazöldségeket a diákélelmezés konyhájára, kétszer nagyobb területen, mint tavaly. A projekt keretében például öntözőrendszert építettek ki 2 millió forint értékben. Az időseket segítő, idén indult szociális projekt keretében 15 kerékpárral gyarapodott a város, vásároltak két varrógépet és kárpittisztítót, fűnyíró és laptop is szerepel az eszközbeszerzések listáján.

A közfoglalkoztatási program keretében idén 39 millió 834 ezer forintért vásárolt a munkavégzéshez szükséges különböző eszközöket a város.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.