- hirdetés -

Tejtermékekkel foglalkozik: sajtot, túrót, tejfölt, tejet egyaránt árul a piacon. 10 literrel kezdte, ma már 100-nál tart. Ficsor László életének egyik pillanatról a másikra vált részévé a piac és a tej, de a mezőgazdaság mindig is ott rejtőzött a háttérben.

Éppen 10 éve vette az első tehenét, a bátyja unszolására. Akkor még munka mellett kezdte gyarapítani az állományt a szentesi származású Ficsor László. Jelenleg kilenc saját állományú tehén adja a friss házi tejet, melyet az orosházi piacon értékesít.

– Először csak a szomszédok vitték tőlem a tejet, később bővült annyival az állomány, hogy máshol is érdemes legyen próbálkozni. 2009 karácsony táján kezdtem a piacra járni, a vállalkozást önerőből hoztam létre. Kérik, keresik, megszokták a házi tejet az emberek – meséli a termelő.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

A piacon elsőként árult hűtött tejtermékeket, miközben mindenki más pultról árult – ez jelentette legfőbb vonzerejét. A termelő azt mondja, egy hátránya azonban van: üvegben adja a tejet. A korábbi műanyag palack után sokan elpártoltak tőle, mikor váltott, mára azonban beállt a törzsvásárló réteg. A vevők vegyesek, a fiataloktól a kismamákon keresztül egészen az idősekig keresik a termékeit.

– Tudomásul kell venni, hogy megváltoztak a vásárlási szokások, ugyanis az emberek elmennek a bevásárló központba, nagy tételben megveszik a tartós tejet, ami eláll akár 6 hónapig, ráadásul jóval olcsóbb is. Az igazi házi tejnek viszont íze és illata van, ráadásul nagyon egészséges, nem mindegy, mit iszik az ember – mondja a vállalkozó.

Hajnal háromtól este hétig, nyolcig tart a munkaidő, ünnepnapkor sincs megállás, a jószágot rendben kell tartani. Állatszeretet nélkül nem működhetne az egész, teszi hozzá Ficsor László, aki minden tehenét jól ismeri, még azt is tudja, Fanni adja a legtöbb tejet. A segítő kezek a családból kerülnek ki, ha nagyobb munkák adódnak, alkalmi munkások is szóba jönnek. Legtöbbet feleségének, Ficsorné Kis Máriának köszönhet, aki a kezdetektől fogva támogatja mindenben.

A legfőbb problémát a saját föld hiánya okozza, ezért pályázni nem tud. Ettől függetlenül a termelő fejlesztene, bővítené a létszámot, és egy pasztőröző gépet is beszerezne, amivel négy napra növelhetné a tej tartósságát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.