- hirdetés -

Mindezek lesznek a Kulturális Örökség Napjain, valamint áttekintjük épített kulturális értékeinket.

A Kulturális Örökség Napjai idén a „Vizek háza” témát emeli ki, emellett mint minden évben, most is nagy hangsúlyt kapnak kulturális értékeink más területei is. A szeptember 21-i és 22-i rendezvényhez kötődve bemutatjuk, Orosháza milyen programokat kínál, valamint megemlékezünk épített kulturális értékeinkről.

Koszorús Oszkár helytörténész elmondása szerint Orosháza város önkormányzata 2001-ben rendeletet alkotott a település építészeti és természeti értékeinek védelméről, a városkép megőrzéséről. Legrégibb épületünk az evangélikus templom. A késő barokk torony 1777-ben, a kelet-nyugati hajó 1786-ban, a déli toldalék 1830-ban készült el. Ez volt az első műemléke a városnak. Mellette a Meszes-kisköz nemrégiben felújított épületegyüttese is műemlék tavaly nyár óta.

Műemléki védettséget élvez az Alvégi-temető 1835 körül készült szabadkéményes sírásó háza, műemlék jellegű az evangélikus parókia, a templom mögötti Lelkészi Hivatal és a tanácsterem épülete. Szintén műemlék jellegű a Zombai utcai koraeklektikus stílusú egykori magtár épület, amely 1870 körül épült.

Az orosházi evangélikusok ebben az évben is csatlakoznak a rendezvénysorozathoz. A templom szeptember 21-én és 22-én 10 órától 18 óráig folyamatosan nyitva lesz. Ez idő alatt az oltártérben kiállítás látható, lépcsőházi galéria nyílik, valamint gyülekezettörténeti állandó kiállítás is megtekinthető. Szombaton két időpontban, 11 és 15 órától orgonabemutató lesz, rövid hangszertörténeti előadással és koncerttel. Vasárnap a 10 órai istentisztelet keretében keresztelési liturgiát rendeznek.

A Padlásmúzeum is csatlakozik a rendezvényhez sétakocsikázással egybekötött múzeumlátogatást szervez mindkét napon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.