- hirdetés -

Több mint 150 millió forintból újították fel a Zöldfa utcai bölcsődét, kedden fel is avatták. A leromlott állapotú, közel 40 éves épület a korszerűsítés során nevet is kapott: Kisharang Bölcsőde lett.

Összesen 153 és fél millió forintból készült el a nagyszabású beruházás: az összköltség 97 százalékát pályázati források adták, a fennmaradó részt saját költségvetéséből biztosította az orosházi önkormányzat. Időszerű volt a felújítás, hiszen az épületen csak állagmegőrzési munkálatokat végeztek, jelentős korszerűsítést azonban nem.

– Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ez a bölcsőde most már a 21. század kívánalmainak megfelelő intézmény. A pályázat 25%-os kapacitásfejlesztést várt el, amit teljesítettünk: új, 34,84 m2 alapterületű csoportszoba épült, így a korábbi 60 helyett immár 75 kisgyermeket fogadhatunk – emelte ki Christiánné Grósz Flóra bölcsődevezető.

A bölcsődések az elmúlt hónapokban az önkormányzati óvodában vendégeskedtek, az új nevelési év azonban már a felújított épületben kezdődött el. Hétfőn 10 kisgyerek beszoktatását kezdte el szülő, illetve nagyszülő, a megszépült bölcsődébe év közben további bölcsisek érkeznek.

Christiánné Grósz Flóra és Dancsó József bejárta a felújított bölcsődét (Fotó: Rajki Judit)
Christiánné Grósz Flóra és Dancsó József bejárta a felújított bölcsődét (Fotó: Rajki Judit)

A polgármester azt reméli, a felújított, kibővült intézmény az orosházi és környékbeli gyerekek és szüleik megelégedésére szolgál. – A bölcsőde felújítása illeszkedik abba az óvodafelújítási programba, melyet Orosháza testülete határozott meg a színvonalas gyermekellátás érdekében. Régi adósságot rendezett most a városvezetés, ideje volt már az épület korszerűsítésének – emelte ki dr. Dancsó József a nemzetiszín szalag előtt állva. Hozzátette a kormányzat kiemelt célja a bölcsődék kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztése. – Az Orbán-kormány 2010 után úgy döntött, hogy kiemelt hangsúlyt kapjon a bölcsődefejlesztés, ezért 10 milliárd forintos keretösszegű pályázati programot indított el, ebbe kapcsolódik az orosházi is, 153 millió forintos beruházási értékével – sorolta a városvezető.

Tetőtől járdáig

Bölcsisek a felújított épületben
Bölcsisek a felújított épületben

A korszerűsítés során 99 új, fokozott hőszigetelésű műanyag szerkezetű nyílászárót építettek be. Az eddigi lapostető helyett az épületre új magastető került, a bejáratokat faszerkezetű előtető védi. Megszépült a konyha, berendezték az orvosi szobát, 10 cm vastagságú hőszigetelő rendszert építettek be, és az elektromos hálózatot is felújították. Kicseréltek minden mosdót, wc-t, fürösztőkádat. A kivitelező Iványi Építőmester Kft. saját felajánlásként anyagilag is hozzájárult a szaniterek teljes cseréjéhez, felújította a belső ajtókat és a beépített bútorzatot. A projekt során mintegy 3 millió forint értékben eszközöket szereztek be,  illetve esésvédő gumilap burkolatú játszóudvarokat alakítottak ki 202 m2 felületen.

A bölcsőde helyiségei új padlóburkolatot kaptak, a foglalkoztatók falainak felületét 1,20 m magasságban 330 m2 összfelületen fa lambériával borították, a falakat 2216 m2 felületen újraglettelték, átfestették. Az előírásoknak megfelelően az épület akadálymentesítése is megtörtént. A bölcsőde szinte teljes épületgépészeti rendszerét felújították, 2 új kondenzációs gázkazánt telepítettek 2 darab 300 l-es melegvíztárolóval az új tetőtérbe, a melegvízellátásban új napkollektorok is segítenek. A felújítás az épület szennyvízrendszerét és csapadékvíz elvezető rendszerét is érintette, a biztonság érdekében pedig új fali tűzcsapokat létesítettek, automata tűzjelző berendezést és riasztórendszert telepítettek, a tetőszerkezeteken villámvédelmi hálózatot építettek ki.

Az önkormányzat saját forrásból az épületet övező régi, egyenetlen betonjárdák helyett a főtér felújítása során felbontott kiselemes burkolókövekből új járdákat épített közmunkások bevonásával közel 270 m2 felületen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.