- hirdetés -

A nyírádi autocross Eb futamon nyert az orosházi autóversenyző, így megint vezeti a bajnokságot.

Régóta nem volt már ennyi néző a magyar futamon. Az Autocross Európa bajnokság hatodik futamának otthont adó nyirádi katlan szinte beszippantotta az érdeklődő közönséget. A fanatikus rajongók mellett sokan első alkalommal kóstoltak bele az autósport ezen szakágába. A négy kategóriában 95 versenyző szerepelt a rajtlistákon. Ez a nagy létszám mindig jellemző a magyar versenyre, hiszen a kiváló adottságokkal és depó- felszereltséggel rendelkező pálya közkedvelt a bajnokság résztvevői között.

Már az előfutamokon jól ment

A magyar színeket idén is több csapat képviselte, viszont a számunkra legkedvesebb természetesen az orosházi Kárai Tamás volt, aki nagy esélyesként érkezett a hétvégi megmérettetésre. Három pont hátránnyal érkezett a helyszínre és csak az lehetett a cél, hogy előnyt szerezzen a folytatáshoz. Az összetettben körülötte álló csehek (Vyborny és Fejfar) szintén az indulók között voltak.

Már a szabadedzésen és az időmérőn elkezdődött az adok-kapok Fejfarral. Az első felvonásban három tized másodperccel volt ő a jobb és ezzel az első csoportban indult az előfutamban. Tomi a másodikban. Az összesítés alapján Fejfar fordulhatott jobb idővel a következő napra, de ezzel még korántsem dőlt el semmi.

Kárai Tomi száguld a győzelem felé (Fotó: duen.hu)
Kárai Tomi száguld a győzelem felé (Fotó: duen.hu)

– Nagyon sok változást kellett elvégeznünk az autó beállításain, mert folyamatosan változott a pálya felülete. A nap végére már tudtam, hogy hol vannak a gödrök, így kikerülgettem azokat. Az első nappal elégedett vagyok. Szépen, tudatosan építkezünk és egyre gyorsabbak vagyunk. Nagyon örülök a köridőknek. Majdnem 2 másodperccel tudok gyorsabb időket menni, mint az elmúlt években. Holnap még finomítunk egy kicsit és teljesen felkészülten indulunk a csatába- mondta Tomi szombaton este.

Két rajt, egy győzelem

Vasárnap reggel családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel, telt meg a Kárai Motorsport sátra és a nézőtér. Jó volt látni, hogy a helyszínen milyen sokan szurkolnak Tominak és támogatják őt.

A második előfutamot simán nyerte a mi fiúnk és az összetett időeredmények alapján is átvette a vezetést Fejfar és Vyborny előtt. A harmadik előfutam inkább már csak formalitás volt. Fejfar kihagyta ezt a kört, hiszen már biztos volt a második helye. Vyborny is bebiztosította a harmadik helyét. Ezzel Tomi a pole pozícióból indulhatott a fináléban, mellette Fejfar és Vyborny.

Mivel a nyirádi pályán elég nehéz előzni, a rajton nagyon sok múlt. Köztudott, hogy Fejfarnak jó a rajtja, Vyborny viszont inkább kamikáze módjára tör előre. Tehát nem volt mese: el kellett elsőnek jönni. A zöld lámpa pillanatában Tomi azonnal kilőtt és már félautónyi előnnyel érkezett a murvára, majd első helyen fordult az első kanyarban. Fejfar kicsit elaludt. Ez kipipálva, mondhattuk, de a mezőny hátsó része nem így gondolta. Egymást lökdösve forogtak a pályán, köztük a bajnokságot vezető Vyborny is. Emiatt megszakították a versenyt és új rajtot rendelt el a versenyigazgató.

Tomi az arany babérkoszorúval - újra vezeti ez Európa Bajnokságot (Fotó: duen.hu)
Tomi az arany babérkoszorúval – újra vezeti ez Európa Bajnokságot (Fotó: duen.hu)

A megismételt rajt előtt pillanatok alatt szinte tapintani lehetett a feszültséget. Ezt már csak tetőzte, hogy Vyborny autóját sikerült megcsinálniuk a szerelőknek és felállt a rajtrácsra. Tomi ismét elsőnek jött el a rajtnál és fokozatosan nyúlt el Fejfartól, aki végül kuplung probléma miatt csak a hatodik helyen végzett. Tomi magabiztosan uralta a Skoda Fabiat és hibátlan autózással végzett az első helyen.

– Évek óta nem sikerült autocross futamot nyernünk Nyirádon. Nagyon boldog vagyok. A vasárnapi napunk szinte problémamentes volt. Reggel kicsit ideges voltam, mert sok családtagom, barátom szurkolt nekem a helyszínen, de a nap második felére ez inkább már doppingolt. Rengeteget dolgoztunk ezért a győzelemért és külön köszönöm a szerelőimnek azt a kitartást és munkát, amit az elmúlt napokban végeztek. Nélkülük most nem élvezhetnénk ezt a győzelmet. Külön öröm számomra, hogy magyar közönség előtt győztünk és újra vezetjük a bajnokságot.

Folytatás egy hét múlva Csehországban, Prerovban.

A pontverseny állása:

1. Kárai Tamás 83 pont
2. Otakar Vyborny 83 pont
3. Václav Fejfar 60 pont

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.