- hirdetés -

Autocross versenyzőnknek nem jött össze a csehországi Eb futam, egy sikertelen versenyhétvégét tudhat maga mögött.

Múlt héten, még ha nagy nehézségek árán is, de minden összejött Németországban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban nem zárja szívébe a csehországi versenyeket Kárai Tamás. Itt mindig történik valami nem várt, meglepő esemény. A sűrű versenynaptárnak köszönhetően nagyon gyors felkészülés volt a csapat részéről. Mivel a Skoda Fabia erőforrása gyengélkedett, teljesen újjá kellett varázsolni az autót. Az eredmény a befektetett munkát viszonozta: a szabadedzésen és az időmérőn kiválóan működött a versenyautó. Tomi az első előfutamot nagy fölénnyel nyerte.

– Hatalmas eső ömlött a pályára közvetlenül a rajt előtt. Nehéz körülmények között versenyeztünk, a csúszós, vízátfolyásos pályán. Sok autó még az emelkedőn is alig tudott felkapaszkodni. A jó gumiválasztásnak tudom be, hogy az elsők lettünk – mondta az orosházi pilóta.

A második napon már nem akadályoztatott az égi áldás. A hétvége előrehaladtával viszont a hangulat egyre fokozódott. A második előfutam során Tomi az első sorból rajtolt, majd egy jobb első féltengely-törés miatt az utolsó előtti helyre esett vissza az összetettben. Nem volt más választás, ahhoz, hogy a döntőben jó helyről rajtoljon, hoznia kellett a harmadik előfutamot. És ez sikerült is. Szenzációs rajttal már az első körben ott loholt az élen haladó után, majd a lóerő különbséget kihasználva, megelőzte.

A döntőben elkerülhetetlen volt a nagy csata. Fejfar új karosszériás Skodával indult ezen a versenyen. A két autó „tudása” viszont teljesen kiegyenlítődött. De!

– Az első kanyarban mindig nagy a lökdösődés, mert szűk és rögtön emelkedik a pálya. Ennek lettem áldozata én is. Az emelkedőn valaki oldalról meglökött. Ennek következében eltört a Fabia kormányműve. Visszaestem a mezőny végére és csak az lebegett előttem, hogy pontokat kell gyűjtenem mindenáron. A harmadik körben az egyik cseh versenyző csúnyát bukott autójával a célegyenesben, ezért félbeszakították a futamot. Tanácstalanul álltunk a depó kijáratánál, és percek teltek el, míg beengedtek minket. A szerelőim azonnal nekiláttak a törött kormánymű kicseréléséhez. Ez még esély lehetett volna, hogy revansot vegyek Fejfaron, de a cseh rendezők nem engedélyeztek további időt számunkra. Kb. 2 percen múlott minden, ez Nova Paká. A szerelőim mindent megtettek, nem rajtuk múlt – mesélte Tomi a verseny végén.

Kárai így a kilencedik helyen végzett, összesítésben, egy ponttal van lemaradva az első helyről. A következő viadal július 21-én Franciaországban lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.