Lettországban kezdődik az Autocross Európa Bajnokság 2013-as évada, ahol ismét indul a 2011-es év bajnoka, az orosházi Kárai Tamás.

- hirdetés -

Kilenc futam, hat országban, összességében több mint száz pilóta részvételével és azzal az egyedi, megismételhetetlen hangulattal, ami egy-egy versenyhétvégét jellemez. Ez az autocross. És ami még ezt fokozni tudja, az nem más, mint maga a helyszín.

Kiváló kezdet egy bajnokság nyitányaként a lett futam, amit hagyományosan Bauskában rendeznek meg. Szinte magával ragadja az embert az a rengeteg ember a lelátókon és az az eufórikus hangulat, ami a verseny előrehaladtával fokozódik, és a döntőkre teljesedik ki. Nem véletlen, hogy ezen a futamon mindig nagy létszámban neveznek a pilóták, hiszen nyugodtan állíthatom: a kedvenc pályák közé tartozik a lett „aréna”.

Idén is örömmel figyelhetjük a magyarok teljesítményét, hiszen három csapatunk is rajthoz áll a szombaton kezdődő viadalon. Ábrahám Károly és Szabó Krisztián az autocrossból jól ismert „szöcskével” támad, míg az orosházi színeket képviselő Kárai Tomi az immár jól bevált Skoda Fabiával indul a karosszériás autók között.

Kárai Tamás újabb bajnoki címekért küzd (Fotó: Kovács Zoltán)
Kárai Tamás újabb bajnoki címekért küzd (Fotó: Kovács Zoltán)

És ha már Kárai Tomit említem, mondja el Ő, hogyan készül a 2013-as évadra:

– Abban a szerencsésnek mondható helyzetben vagyok, hogy idén már három rallycross versenyen részt vett a csapatunk, ami egyben egy jó teszt is volt az Eb-re, másrészt viszont az is egy bajnokság, tehát ott is helyt kell állnunk. Természetesen az autocross marad a prioritás a versenyző pályafutásomban – idén biztos –, de a rallycross is fontos, személyes fejlődést jelent. Jó érzés úgy elindulni Lettországba, hogy nem akkor fogok idén először beülni a Skodába. Sok dolgot kipróbáltunk az elmúlt három versenyen, amiket az autocrossban is hasznosítani tudunk. Külön öröm számomra és a csapatnak is nagy lendületet ad, hogy a hétvégén győzelmet arattunk a máriapócsi versenyen. Nagy küzdelem volt Mózer Attilával és magával az autóval is, mert nem volt teljesen egészséges. A betegség orvoslására volt két teljes napunk, úgy tűnik megoldottunk mindent, indulhatunk – mondta Kárai Tamás.

Kiemelte, szeret Bauskán versenyezni, de vissza kell szoknia a murva gumikra, hiszen a rallycrossban többnyire slicket használnak.
– De nem gondolom, hogy nehezemre esne. A pálya vonalvezetése nagyon jó, sok kanyarral tűzdelt, gyorsan teljesíthető. A nézői oldalról kifejezetten előnyös, mert a nagy lelátókról az egész pályát be lehet látni és minden évben telt ház előtt versenyezni plusz dopping – fogalmaz az orosházi versenyző.

A visszaszámlálás elkezdődött. Szombaton délelőtt a szabadedzéseken felbőgnek a motorok, begurulnak az autók a rajtrácsra és jöhet az egész hétvégés összecsapás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.