- hirdetés -

Bemutatjuk a város egyik legrégebbi virágboltját és annak tulajdonosát.

A helyi értékeket bemutató sorozatunk mostani részében Kovács Béláné mesél szenvedélyéről, a virágokról.

Több mint harminc éve nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt a Kovács Virágbolt. Az üzlet mindig is népszerű volt az orosháziak körében, titka abban rejlik, hogy már a kezdetekkor, a városban egyedüliként különleges virágokat árultak.

Kovács Béláné szülei, sőt a nagyszülei is bolgárkertészek voltak. Marika férjével 1951-ben kezdett el kertészkedni, zöldséget, később rózsákat termesztettek, 5 ezer tőről indultak, ami később 80 ezerre növekedett. Kovácsné férjének volt egy szívműtétje, nem végezhetett már komoly fizikai munkát, ekkor született a virágbolt ötlete. Egy ismerősüktől tanulták meg a szakma fortélyait.

– 1981-ben nyitottuk üzletünket a piactéren, amit inkább a férjem szeretett volna, én nagyon sajnáltam, hogy már nem foglalkozhatunk rózsákkal. Nagyon nehéz volt akkortájt az engedélykiváltás, az üzlet beindításánál ez okozta talán a legnagyobb problémát – mesélte Marika. – Nem mondhatom, hogy nehéz volt a kezdet, berobbantunk az orosházi köztudatba, hisz Hollandiába, Ausztriába jártunk kellékekért, népszerűségünk talán abban rejlett, hogy a városban egyedüliként számos különleges virágot árultunk. A beindítás anyagi alapja is adott volt, hisz három évig még biztos jövedelmet adott a kertészkedés, ennyi idő alatt fogytak ki a rózsatövek.

Kovács Béláné Marika szívéhez nőtt a virágbolt (Fotó: Rajki Judit)
Kovács Béláné Marika szívéhez nőtt a virágbolt (Fotó: Rajki Judit)

Kezdetben öt alkalmazottjuk is volt, ma már az üzlettulajdonossal együtt hárman dolgoznak az üzletben. Hazai és külföldi nagykerektől, termelőktől szerzik be a virágokat, a különlegességek még mindig megtalálhatók, ez örök védjegye maradt az üzletnek. Régen nagyobb keletje volt a virágoknak, nemcsak alkalmakkor és ünnepekkor vették az emberek, hanem voltak úgynevezett hétvégi csokrok is, ma már csak alkalomszerűen vásárolnak.

– Több mint harminc év alatt kitapasztaltam már, hogy mire van igényük az embereknek. Az árubeszerzés ma sem okoz gondot, inkább az eladás, igen megcsappant a kereslet, egyre kevesebbet költenek az emberek virágra. Az aktuális díszítési irányzatokat a különböző bemutatókon, képzéseken sajátítom el, és mindig nyitott szemmel járok, így fedezem fel az újdonságokat. Évekkel ezelőtt még rendszeresen jártam Hollandiába egy neves kiállításra is, ahol az újdonságokat vonultatták fel. Általában napi 8-10 órát dolgozunk, ballagáskor és egyéb ünnepekkor ennél jóval többet, akár éjszakákon át is. Ha újrakezdhetném, akkor is ezt a szakmát választanám, most már nagyon szeretem. Amíg az egészségem engedi, ezt fogom csinálni – nyilatkozta Kovácsné.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.