- hirdetés -

Orosháza második újratelepítésének 269. évfordulóját ünnepelték az evangélikus templomban április 24-én. A hagyományoknak megfelelően a zombai harang mellett adtak át elismeréseket.

A testvértelepülések közül Szenttamás képviseltette magát az ünnepségen.

Beszédében a polgármester az ünnepi percek értékére hívta fel a figyelmet, előretekintő, jövőt építő világszemléletre buzdított. A városépítés feladatára buzdított minden orosházit, hogy képessége szerint tegyen annak fejlődéséért. Dr. Dancsó József úgy vélte, a hajdaniak hitéből, erejéből merítve a jelenben élőknek az a feladata, hogy biztassák is egymást:

dr. Dancsó József az összefogást sürgette
dr. Dancsó József az összefogást sürgette

– A többségnek felelőssége is van. A csüggedőknek, a kétkedőknek, az állandóan protestálóknak is és a hitüket vesztőknek meg kell fogni a kezeiket és segíteni kell őket. Támogatni, felemelni, időnként vitázni, de meghallgatni és megértetni velük: csak együtt sikerülhet, csak közösen vagyunk képesek ismét hittel és hitből új értelmet adni városi létünknek, csak összefogással vagyunk képesek békét, egyetértést és megélhetést varázsolni ennek az általunk hőn szeretett városnak. Csecsemőre, fiatalra, középkorúra és idősre ugyanaz a feladat hárul: kezünket minden szépre tegyük rá, így kaphatunk erőt, ujjongást, víg szívet, csókot, csodát, virágzó kedvet, reményt, szerelmet, terveket, szőlőket, boldog kerteket – fogalmazott a városvezető. A szónok felelevenítette a város történetének az alapításhoz kötődő eseményeit is.

A polgármester beszéde teljes egészében itt olvasható.

Az ünnepi műsorban a Táncsics gimnázium vegyes kara lépett fel, ill. a Székács evangélikus iskola diákjai Orosháza történetének fontos momentumát idézték meg: a 80 évvel ezelőtti gimnáziumi oktatás elindulásának körülményeit, az események jeles, az evangélikus egyházhoz kötődő személyiségeinek alakját megidézve.

A kitüntetettek - balról: Németh Éva, Ifj. Zsiga Zsolt, dr. Letavecz Ilona (Orosháza Úszó Egyesület), Szél Attila, Nóbik Sándor, Illyés Gábor, Götz Tibor. (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
A kitüntetettek – balról: Németh Éva, Ifj. Zsiga Zsolt, dr. Letavecz Ilona (Orosháza Úszó Egyesület), Szél Attila, Nóbik Sándor, Illyés Gábor, Götz Tibor. (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A településalapítás alkalmával hagyományosan kitüntetéseket adott át a polgármester.

Orosháza Városért

Dr. Bándy Rezső ügyvéd, több cikluson keresztül a Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnökségének tagja. A szó szoros értelmében lokálpatrióta. Az elmúlt 23 évben a helyi választási bizottság elnöke volt, mindenki megelégedésére. (Az ünnepség idején külföldön tartózkodott.)

Götz Tibor olajmérnök, igazi nagy életművének mondható az Orosháza-Tatársánci (Pusztaföldvár 1-es) kút lemélyítése során a nagy földgáz (és olaj) mező megtalálása. Egy évtizeden át irányította a délkelet-alföldi szénhidrogén mező feltárását.

Illyés Gábor több mint egy évtizede Orosházáért, az itt élő rászorultakért végez kiemelkedő, önzetlen tevékenységet. Az eltelt évek alatt 600 ezer adag meleg ételt osztottak ki nemcsak Orosházán, lelkes, kitartó segítőinek is köszönhetően.

Orosháza Város Sportjáért

Nóbik Sándor az Orosházi Technikai Sportok Egyesületének elnöke, közel két évtizede rendszeresen szervezi az országos rangú veteránjármű találkozót Orosházán, amely mára az ország elsőrangú versenye, valódi turisztikai attrakció, amely tömegeket vonz a városba és Gyopárosfürdőre.

Szél Attila az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke, évek óta gondozza, működteti a városban a „Mr. Tus” sportiskolát, szervezi a térségben működő birkózó egyesületek életét. Az elmúlt évben Dr. Hegedűs Csabától a Magyar Birkózó Szövetség Elnökétől ezüst kereszt kitüntetést kapott.

Ifj. Zsiga Zsolt eredményeivel Orosháza legeredményesebb utánpótlású karate versenyzője. A Magyar Kyokushin Karate sportág legnagyobb tehetsége, a felnőtt válogatott tagja. Versenyeredményei mellett példamutató magatartás jellemzi, tanulmányi eredményi is kimagaslóak.

Az Orosháza Úszó Egyesület kollektívája évek óta két edzővel és rengeteg szülői segítséggel oldja meg a felkészítés és a versenyeztetés sokszor nagyon nehéz gondjait. 24 éve folyamatosan megrendezik a Nagy Sándor úszóversenyt, amely mára nemzetközivé nőtte ki magát. Munkája elismeréseként az egyesület többször megkapta a fedett uszodával nem rendelkező egyesületek országos bajnokságának rendezési jogát. A díjat Letavecz Ilona elnök vette át.

„Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj”

A város mindenkori legtehetségesebb fiatal sportembere kapja. Idén Németh Éva, többszörös korosztályos magyar bajnok, a Mr. TUS sportiskola, a korosztályos nemzeti válogatott tagja vehette át, aki az elmúlt évi kadet Európa-bajnokságon és világbajnokságon is 3. helyezést ért el. Versenyeredményei alapján a Magyar Birkózó Szövetségtől az év legjobb utánpótláskorú női birkózója kitüntetésben részesült.

Az ünnepség összefoglalóját és a kitüntetettek nyilatkozatait megnézhetitek a városi televízió ünnepi híradójában, április 26-án 19 órától (ismétlések a szokásos rendben)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.