- hirdetés -

Orosházi és környékbeli vállalkozókkal egyeztetett a Békés megyei közgyűlés elnöke. Farkas Zoltán a megye készülő területfejlesztési koncepciójához kért javaslatokat, észrevételeket.

Társadalmi vitára bocsátották a megyei területfejlesztési koncepció készülő kötetét – mondta el Farkas Zoltán a szerda délutáni fórumon, melynek az orosházi Sára Galvántechnika adott otthont. A közgyűlés elnöke kiemelte, a Tájolás elnevezésű program keretében vállalkozók, gazdasági társaságok véleményét kérik ki, hogy egy jó koncepció készülhessen a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusra. A helyzetjelentésre épülő, kitörési pontokat is vázoló tervezet összeállítása a Békés Megyei Önkormányzat feladata, ebben számít partnerként a gazdasági szegmensre.

Farkas Zoltán elmondta, a megye infrastrukturális helyzetének javítása mellett hatékonyabb beszállítói rendszer kidolgozása a cél, hazánk élelmiszergazdaságában pedig kulcspozíciót tölthetne be Békés megye – a zöldség- és gyümölcstermelés mellett példaként a konzervipart is megemlítette az elnök.

Vállalkozók előtt vázolták a megye előtt álló feladatokat (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

– Változik a fejlesztési források struktúrája, az összegek elosztása és ez leginkább a kis- és középvállalkozókat érinti – mondta el Orosháza polgármestere. – Épp ezért fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a változásokkal, értesüljenek a fejlesztési elképzelésekről és formálják azt a javaslataikkal – emelte ki dr. Dancsó József, hozzátéve, a megyéknek, mint területfejlesztési egységeknek az elosztásban is szerepük lesz: a források mintegy 15%-a a megyei területfejlesztési rendszeren jut majd el a kedvezményezettekhez. A városvezető elsősorban a gépipart és az energetikát látja Orosháza szempontjából a legfontosabb iránynak. Vállalkozóként a házigazda kft ügyvezetője, Sára Csaba az infrastruktúra-, és az eszközfejlesztést szolgáló pályázati lehetőségek biztosítását szorgalmazta.

A megyeszékhely után Dél-Békésben tartottak először ilyen fórumot, a megye legiparosodottabb városaként adott volt, hogy Orosházáé a házigazda szerepe.  Simonka György fideszes választókerületi elnök elmondta, Orosházán, Tótkomlóson, Mezőkovácsházán és Medgyesegyházán is megkérdezik azokat a vállalkozókat és gazdákat, akik a következő 7 évben szeretnének beruházni, fejleszteni, ezáltal munkahelyet teremteni. A kormánypárti országgyűlési képviselő úgy látja, Orosháza esetében az ipar, a térség többi részét illetően pedig elsősorban a mezőgazdaság és a feldolgozó ipar fejlesztése a feladat. Hozzátette, a most következő költségvetési ciklusban fejenként 712 ezer forintnyi forrás érkezik, ez 52 ezer forinttal több, mint volt az előzőben.

Orosházán erős az ipari jelenlét - üzembejárás a Sára Galvántechnika csarnokában

Magyarország a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban összesen 20,5 milliárd eurós kohéziós forrással számolhat, valamint további 4 milliárd euró körüli összeg agrár- és más támogatás formájában érkezhet hazánkba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.