- hirdetés -

A szakmai zsűri előtt kilenc kórus mutatkozott be, és szállt versenybe az Év Kórusa cím elnyeréséért.

Mintegy 400 éneklő gyermek lépett színpadra március 26-án az Éneklő Ifjúság kórusminősítő hangversenyen, aminek a művelődési ház koncertterme adott otthont.

Az Éneklő Ifjúság hangversenyt először 1934-ben rendezték meg, a legjobban szereplő kórusok arany oklevél diplomát kapnak, és köztük is a legkiemelkedőbb harcba szállhat az Év Kórusa címért. Idén a 80 éve született Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, Kocsár Miklós előtt tisztelegtek a résztvevők.

Az eseményen Kocsis Klára, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet Békés Megyei Irodájának vezetője mondott köszöntőt, majd Kőszegi-Németh József, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója megnyitotta a rendezvényt.

– Valószínűleg Kodály Zoltán is azért áldozta életét és munkásságának nagy részét a zenepedagógia magyar megépítésére, mert egy olyan kulturált magyarságban gondolkodott, amely tiszteli, szereti és műveli azoknak az óriási egyéniségeknek a műveit, hagyományát, akik méltán a világ élvonalába lennének sorolhatók, ha nem egy kis népnek a nyelvét beszélték volna. Bejárva a világot azt tapasztaltam, hogy a magyar zenekultúrára felnéznek. Próbálták tőlünk eltanulni a Kodály-módszer alapjait is. Az óriási német népnek van 5-6 ezer népdala, míg a magyar népdalok száma 120-130 ezer. Ilyen óriási kincsnek vagytok a letéteményesei, ilyen kincs darabját próbáljátok ma színpadra vinni – intézte szavait a fiatalokhoz Kőszegi-Németh József.

Fellépett az orosházi Kodály Zoltán Gyermekkórus is (Fotó: Melega Krisztián)

Az Éneklő Ifjúság hangverseny elmaradhatatlan része már, hogy közös énekléssel kezdődik és zárul, ez idén sem volt másként. A háromtagú zsűri az országos időjárási viszontagságok miatt kéttagúra csökkent, Mocskonyiné Tallér Edit karnagy, zenetanár, a KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának tagja és Sebestyénné Farkas Ilona karnagy, zenepedagógus értékelte az énekkarokat.

Eredmények:

„A” kategóriában:

Az Év Kórusa és Arany oklevél diploma:

Táncsics Mihály Gimnázium Vegyeskara (Orosháza, vezetője: Pörneki Attila)

Arany oklevél diploma:

Trefort Ágoston Fiúkórus (Békéscsaba, vezetője: Surinásné Tóth Olga)
Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Leánykara (Békéscsaba, vezetője: Tóthné Mucsi Margit)

Arany minősítés:
Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Vörösmarty Mihály Tagintézmény Kicsinyek Kórusa (Orosháza, vezetője: Kardosné Bánhidi Éva)
Kodály Zoltán Gyermekkórus (Orosháza, vezetője: Makó Ildikó)

Ezüst minősítés:
Implom József Általános Iskola Énekkara (Gyula, vezetője: Garami Veronika)

Bronz minősítés:
Premier Művészeti Iskola Kórusa (Békéscsaba, vezetője: Surinásné Tóth Olga)

„B” kategóriában:

Arany minősítés:
Magvető Általános Iskola Gyermekkara (Gyula, vezetője: László Olga)

Ezüst minősítés:
Dévaványai Általános Művelődési Központ Gyermekkara (Dévaványa, vezetője: Tóth Veronika)

A rendezvényt a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft., a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet és a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. szervezte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.