- hirdetés -

Az Orosházi Gazdakör elnöke magas állami kitüntetésben részesült csütörtökön.

A nemzeti ünnep alkalmával a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át Horváth József. A Vidékfejlesztési Minisztériumban március 14-én rendezett ünnepségen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át az ágazat elismeréseit, többek között az Orosházi Gazdakör elnökének.

Az oklevél szerint a nyugalmazott állattenyésztési ágazatvezető az orosházi kistérség hagyományainak, ízeinek megőrzése, népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége, a Kárpát-medencei Vidékstratégia kidolgozásában való aktív részvételéért kapta meg a rangos elismerést.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át az elismerést Horváth Józsefnek (Fotó: minisztérium)

Horváth József 2006. óta elnöke a gazdakörnek, amelynek megszervezését egy évvel korábban kezdte.

– Egy jó héttel ezelőtt kaptam értesítést arról, hogy felterjesztettek a miniszterelnökségtől, majd pedig a minisztériumtól a meghívó érkezett meg ezen a héten – mesél Horváth József arról, hogyan tudta meg a nagy hírt, amit meglepetéssel és örömmel fogadott.

– Köszönettel tartozom a gazdakör tagjainak, vezetőinek, akik segítették a munkámat. Köszönettel tartozom a város vezetésének, akikkel partnerek voltunk a rendezvényeink megszervezésében. Nagyon sajnálom azt, hogy szüleim nem élhették meg, amikor az általuk képviselt értékek ilyen figyelmet kapnak. Nagy köszönettel tartozom a családomnak, feleségemnek, aki mindig biztos hátteret jelentett számomra. Mellette csinálhattam azt, amit szeretek, és megtaláltam azt a közösséget, amely úgy érzem, Orosháza számára is hírnevet tudott szerezni.

Úgy gondolom, a Kárpát-medencei vidékfejlesztési stratégia révén az orosházi gondolat kibontakozhat azzal, hogy ebben az esztendőben a vidéki agrárszervezeteknek az egyeztető fórumát Orosházán fogjuk megrendezni, május hónap elején. Ennek a munkának ez lesz az egyik sikere, hogy a Kárpát-medence minden gazdaszervezetét elérjük, Erdély, Vajdaság, Horvátország, Szlovénia, Burgenland, Szlovákia és Kárpátalja gazdaszervezeteivel szoros kapcsolatban vagyunk jelen pillanatban is, és ezen a fórumon képviselteti magát úgy a minisztérium, mint az európai parlamenti képviselő is.

Horváth József a kitüntetéssel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az Orosházi Gazdakör összefogja a település és a környék mintegy száz gazdáját, elsődleges céljuk az ő tájékoztatásuk. Rendszeresen fórumokat, szakmai egyeztetéseket szerveznek. Emellett felvállalt feladatuk a hagyományőrzés. A nagyobb városi rendezvényekhez kötődően is megjelenik a Gazdakör neve.

– Kiemelkedő augusztus 20-ához kötődően az aratóünnep, ami az utóbbi években már kiszélesedett egy nemzetközi gazdatalálkozóvá, amiatt, hogy a Kárpát-medencei vidékstratégiát felvállaltuk, és ennek a gazdája lett az Orosházi Gazdakör – emeli ki az elnök.
– Házigazdaként négy évben rendeztünk Kárpát-medencei gazdatalálkozót. Alkalmunk nyílt arra is, hogy a MAGOSZ küldöttgyűlését szervezzük az elmúlt évek alatt, ami nem minden gazdakörnek adatott meg a működése során. A városi rendezvényeknek egy másik szegmense pedig az, hogy már hetedik alkalommal tartottuk meg az orosházi hagyományok, ízek rendezvényt ennek az évnek februárjában. Ez a rendezvény folyamatosan fejlődött, kezdetben csak néhány százan voltak, de mára már megközelítettük az 1500-2000 fő közötti látogatószámot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.