- hirdetés -

A művelődési központbeli terveiről beszélgettünk Pusztai Lajos ügyvezetővel annak okán, hogy a képviselő-testület az év végén újabb négy évre bízta meg az intézmény vezetésével. Az első félév várható műsorait is összegyűjtöttük.

A távlati tervek közül mi az, ami már publikus?

Pusztai Lajos

– A következő években maradandó értéket szeretnék létrehozni kollégáim segítségével, akikkel összeszokott csapatot alkotunk. Egyrészt zongorát fogunk vásárolni. A filharmónia elvitte a sajátját, ami nálunk volt, szándékom szerint visszaállítjuk a komolyzenei hangversenyeket, szeretnénk bevonzani újra a közönséget. Másrészt kibontjuk a nagyszínpad előtti zenekari árkot, hogy újra funkciója szerint működhessen, vélhetően egy mobil fedéssel oldjuk meg. Az ún. premierje az Orosháza Fesztiválon lesz, július 9-én, amikor Mozart Varázsfuvola című operáját élő zenével láthatja a közönség, Gulyás Dénes rendezésében.

Ezek szerint újra lesz fesztivál…

– Igen, július 9-től egy héten át ismét ingyenes programok is várják az érdeklődőket, az új főtéren, amelynek az avatójára június 21-én kerül sor. A főtér új életét egész nyáron igyekszünk ingyenes szabadtéri programokkal elindítani. A színpad a Szent István szobor mellett, a tér felé néz majd, úgy tervezzük, hogy egész nyáron nem bontjuk le, ezzel az építés költségeit megtakaríthatjuk (elektronikus őrzés lesz). Idén ismét lesz Márton napi ludasságok és a tavaly indult Vadkörte Fesztivál, blues és néptánc találkozó is.

A bővülő programokhoz, új feladatokhoz honnan lesz forrás?

– Forrásbővítés csak pályázati úton lehetséges. Már most két jelentős pályázatunk zajlik, amely a gyerekeket mozgatja meg, összesen 50 millió forintból. De például a képtárban is pályázati pénzből, mintegy fél millió forintból jön létre a következő kiállítás. Ez létfontosságú, a hasonló lehetőségeket kell kihasználnunk mind a programokra, mind a kiegészítő tevékenységekre. Kiemelném, hogy elsők között informatikai hálózatunkat, a számítógép parkot kell fejlesztenünk, erre is igyekszünk pályázati forrásokat megnyerni.

Törőcsik Mari, Koltai Lajos, Nagy Ervin, Kovács Patrícia Orosházán

Sokszínű lesz az első félév programkínálata a Petőfi Művelődési Központban. Zene, tánc, pódium, színház – kicsik és nagyok kulturálódását szolgálják a rendezvények. A tervezett műsorokról mindig olvashattok a programajánlóban, akárcsak az aktuális kiállításokról.

Áprilisban érkezik Orosházára a Kossuth-díjas színművész

Márciusban a nőnap kapcsán operettgála várja a műfaj kedvelőit, a hónap végén a 26. Éneklő Ifjúság Kórusfesztiválnak adnak helyet.

Áprilisban a városalapításhoz kötődő számos program mellett Művésztalálkozó címmel, vetítéssel egybekötött hármas beszélgetésre várják Törőcsik Marit, Maár Gyulát és Koltai Lajost a Déryné hol van? című közös filmjük kapcsán. Folytatódik a sikeresen debütáló Alma a fájától sorozat, és a tervek szerint láthatjuk ebben a hónapban Nagy Ervinnel és Kovács Patríciával a Kramer kontra Kramert, ami világpremier az Orlai produkciós iroda szervezésében.

A kicsiket ismét várja a Micimackó bérlet, áprilisban a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozó megyei döntőjének ad helyet a ház, májusban rajzfilmünnepet szerveznek a kedvükért.

Pápai Erika önálló estje, Baricco: Selyem címmel a májusi programok között szerepel, a zenés előadás a szerelemről, szenvedélyről, nő és férfi viszonyáról szól.

Júniusban a művelődési ház a 100 éves OMTK évfordulós eseményeihez kapcsolódik, kiállítást rendeznek a témában. Tavaly nagy siker volt, így az idén is megrendezik a Tánckoktélt, a tánc világnapja kapcsán, ahol a ház táncos csoportjai mutatkoznak be, minden műfaj és minden korosztály.

A hatodik hónap elhozza a főtér avatóját is, június 21-22-én először próbálhatjuk ki, milyen az új rendezvénytéren zenét hallgatni, közösségi eseményen részt venni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.