- hirdetés -

Az orosházi gimnáziumi oktatás mára két intézményhez kötődik: a Táncsicshoz és a Székács evangélikushoz. Mindkettő ünnepelhet idén.

Az első gimnáziumi előkészítő tanfolyam 1933-ban indult el  az ország legnagyobb falujában, ami 1937-ben az evangélikus gimnázium létrejöttében folytatódott. Az 1948-as államosításig az egyház tartotta fenn a gimnáziumot, amelynek diáklétszáma dinamikusan növekedett.

Táncsics Mihály nevét 1948 óta viseli az intézmény, amelynek égisze alá mára az általános iskolai oktatás és tehetséggondozás is besorakozott. A rendszerváltás után, 1998-ban ismét elindult az evangélikus gimnázium is, ahol idén éppen a tízedik évfolyam fog érettségizni. A folytonosság szimbolikus gesztusban is láthatóvá vált, amikor az első ballagók mellett az 1948-ban érettségizett öregdiákok együtt lépkedtek a díszteremben az ifjakkal.

Épül a Táncsics gimnázium 1952-ben (klikk a képre archív fotókért) A képeket a múzeum és a könyvtár gyűjteményéből kaptuk

– A jeles évforduló kapcsán is lesznek közös alkalmak a Táncsiccsal – tudtuk meg Fehér Borbála igazgatótól. – Együtt ünneplünk a díszközgyűlésen, a városalapítási ünnepségen, emellett március végén a Székács napok kertében emlékezünk az evangélikus népiskolákra, a mi 20 éves történetünkre és a 80 esztendővel ezelőtt elindult evangélikus gimnáziumra.

Több mint tízezer gimis

A következő hetekben-hónapokban több orosházi családnál is előkerülnek a családi fotóalbumok: táncsicsos képeket keresnek majd. A gimnáziumi oktatás 80 éves évfordulója kapcsán több kezdeményezés is megelőzi az évfordulós rendezvényeket. A város mintegy negyede kötődik a Táncsics gimnáziumhoz – derül ki abból az adatbázisból, amelyet az iskola könyvtára kezel, többek között a tablókon szereplő neveket összesítették, több mint tízezer név került a listára.

A Táncsics honlapján elindult egy visszaszámlálás, az április 25-ig tartó időszakban minden napra jut egy fotó, vagy adat, ami az intézmény múltját idézi. – Nosztalgiázni lehet, de ha a fiatalok nézik meg, tanulságokat is találnak benne – mondja a könyvtáros, Maczkóné Iványi Katalin. A Facebookon szintén fotók jelennek meg, amelyek emlékeket idéznek fel az egykori tanítványokban.

– Terveink között szerepel az iskola történetét bemutató DVD kiadása és egy meglepetés ajándék a városnak szellemi termékeink közül – ígéri Makuláné Gulicska Valéria igazgató.

Az ünnepségsorozatban díszközgyűlés szerepel, folytatják a sikeres életpályák sorozatot, kiállítás nyílik, diákgálát tartanak, pántáncsicsista kultúrpiknik címmel öregdiák találkozó, épületfestés és utcabál is színesíti a programokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.