- hirdetés -

Az ellenzéki demonstrálók 200-an, a Békemenet tagjai 2000-en vonultak Gyula utcáin a maguk igazát hirdetve a közvéleménynek.

Ellenzéki tüntetésre hívta az MSZP, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Kobak Klub vezetése mindazokat, akiknek elege van a kormány politikájából. A demonstrációt kedden délután, kora este tartották Gyulán, a Fidesz-KDNP frakció kihelyezett ülésének helyszínétől nem messze. A hírre egy másik közösség, a Békemenet szervezői is akcióba kezdtek, és – ahogyan a felhívásukban fogalmaztak – a zavarkeltés ellen  hívták békés demonstrációkra mindazokat, akik egyetértenek a Békemenet szellemiségével.

Békemenetben tüntetők (Fotók: Gábriel János)

A Békemenetre érkezők a Kossuth téren, a gimnázium előtt gyülekeztek. A leginkább autóbuszokkal érkezett csoportok zászlókat, transzparenseket, táblákat hoztak magukkal, a feliratok szerint Nagyváradtól Pécsig, Egertől Mezőkovácsházáig számos helyről érkeztek demonstrálók. A helyiek kis csoportokban csatlakoztak a messziről érkezőkhöz, illetve az útvonal egy-egy pontján álltak be a menetbe. A Kossuth téren gyülekezők között több Orosháza táblát, ismerős arcokat fedeztünk fel. De nemcsak városunkból, a környező településekről is szép számmal érkeztek résztvevők, s összességében a Dél-Békésből érkezők száma elérte a több százat.

A menet résztvevőit Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója azzal a felhívással köszöntötte, hogy békét és szeretet sugározni jöttek ide. Bayer Zsolt újságíró a tőle megszokott nyíltsággal úgy fogalmazott: „A mai esemény üzenete, hogy Ron Werbernek nincs igaza, hiába kezdték el a kampányt a választások előtt egy évvel, nem fog nekik sikerülni, hiába jöttek gyűlöletet kelteni, nem fog nekik sikerülni, a hatalomért jöttek, az nem lesz az övék.” A szónok mondatait ujjongás, tapsvihar követte. Az indulás előtti pillanatokban azonban elcsendesedett a tömeg, a szervezők ugyanis mindenkitől azt kérték, békésen, méltósággal, csendben vonuljanak át a városon. Gyertyákat, mécseseket gyújtottak, zászlókat lengetve, csendben indult meg az ezres tömeg a rendőrök által övezett útvonalon. A Gyulai várhoz érve közös éneklésbe kezdtek a résztvevők, akiknek a száma ekkor már elérte a kétezret is. A menet tagjait dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntötte. Aki a kormánypolitika mellett szólva felsorolta, hogy a jelenlegi államvezetésnek köszönhetően hány milliárd forintból kezdődnek, vagy már indultak beruházások Gyulán. A Békemenet közös énekléssel ért véget. A résztvevők csendben, kis csoportokban távoztak a frakcióülésnek helyet adó Erkel hotel környékéről.

Ellenzéki demonstrálók

Közben az ellenzési demonstrálók a Kossuth tér másik végében, a sétáló utca bejáratánál gyülekeztek. Varga Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, megyei elnöke még indulás előtt arról tájékoztatott, hogy Orosházáról és környékéről nagyon sokan fognak érkezni az ellenzéki tüntetésre. A meghirdetett gyülekezési időpontban azonban még száz embert sem lehetett számlálni a helyszínen. Később, amikor a demonstrálók átvonultak a Harruckern térre, ahol Orbán Viktor álarcokkal figurázták ki a kormányzó párt tevékenységét, az ellenzékiek száma egyes becslések szerint elérte a 200-at.

Ezen a helyszínen a helyi szervezők mellett Szanyi Tibor, az MSZP országos elnökségének tagja szónokolt. A demonstrálók tíz pontjáról kijelentette, ha a kormány nem hajtja végre azokat, majd 2014 után ők megteszik. A petíciót egyébként a DK egyik Békés megyei választókerületi elnöke, Árgyelán Erzsébet nyújtotta át a Fidesz frakció egy képviselőjének az Erkel hotelben. A szónoklatok után fennmaradt időben Orbán Viktor beszédeket, nyilatkozatokat hallgattak a legkitartóbbak, akik utolsóként távoztak a 19 óráig tartó rendezvényről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.